Igualtat, inclusió i diversitat de gènere

Es posa en marxa un grup de treball per millorar l'atenció a les persones lesbianes, gais, transexuals, bisexuals, intersexuals i del conjunt del col·lectiu LGTBI+. En formen part professionals del Consorci i representants de les entitats Furiatrans i Mataró LGTBI, i del Servei d'Atenció Integral al col·lectiu LGBTI+ del Consell Comarcal del Maresme.

El grup de treball de diversitat de gènere té l'objectiu de detectar àmbits de millora per garantir el respecte i una acollida amable i inclusiva a totes les persones a qui donem servei, independentment del seu gènere i identitat sexual.

Àrea d'actuació. Les funcions d'aquest grup de treball són:

  1. Avaluar si el Consorci és una entitat amable (no discriminatòria) amb les persones del col·lectiu LGTBI+.
  2. Identificar necessitats no cobertes en l'atenció a la salut de les persones LGTBI+ usuàries dels nostres serveis, i proposar accions de millora al Comitè de Direcció.
  3. Respondre consultes de professionals del Consorci i establir criteris d'actuació.

Referents. Les persones responsables de liderar aquest grup són Ana González, cap d'atenció a la ciutadania, Rosa Monteis, referent d'humanització, i Xavier Gener, membre del comitè de treballadors (CCOO) i activista LGTBI+. També en formen part, Maria Bruguera, administrativa, Raul Palomera, infermer, Mònica Garcia-Jurado, resident de Ginecologia i Obstetrícia, i representants de les entitats abans esmentades.

Acords. Els membres han acordat la necessitat de fer pedagogia entre els equips professionals sobre la diversitat de gènere (en què consisteix i quines particularitats cal considerar a l'hora d'atendre les persones que pertanyen a aquest col·lectiu), i revisar la senyalització i el procediment d'atenció als usuaris perquè sigui inclusiu, especialment a l'Hospital de Mataró. Les accions s'iniciaran el 2024.

Objectiu estratègic. La millora dels serveis sanitaris passa per promoure la participació dels pacients en la millora contínua dels serveis i atendre les persones tenint en compte la seva singularitat, tal com consta en el Pla estratègic 2025. De moment ja s'han incorporat pacients en dos àmbits -acompanyament al càncer i diversitat de gènere- i hi ha previst fer un tercer grup de treball sobre discapacitat funcional abans de final d'any.

Marta Olivares, directora de Gestió de Pacients, i Johanna Cáceres, directora de Comunicació i RSC, són les directives responsables dels objectius 2 i 3 del Pla estratègic 2025, enfocats en promoure la participació dels pacients en la millora contínua dels serveis i atendre les persones tenint en compte la seva singularitat.

Imatge de la bandera inclusiva
Imatge de la bandera inclusiva