Èxit de la primera cirurgia de columna amb guies 3D personalitzades

És la primera intervenció d'aquest tipus que es realitza a tot a Catalunya per tractar una escoliosi degenerativa en adults. Té molts beneficis per al pacient, evitant complicacions durant la intervenció i postoperatòries, a més de reduir els dies d'ingrés.

La unitat de raquis del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital de Mataró ha realitzat la seva primera intervenció de columna vertebral amb un sistema d'impressió 3D, que permet una millor preparació per part dels professionals i suposa grans beneficis per al pacient.

Es tracta d'una intervenció en la qual s'ha utilitzat un innovador sistema de guies específiques personalitzades per a cada pacient amb la tècnica d'impressió 3D. Els professionals encarregats de la intervenció han estat els traumatòlegs Mauricio Tovar i Emília Gil, amb el suport de l'equip d'anestèsia i infermeria del bloc quirúrgic, i la pacient, una dona de 82 anys, va ser intervinguda amb èxit d'una escoliosi degenerativa.

En què consisteix? La tecnologia utilitzada, denominada My Spine, permet una reproducció exacta de cada vèrtebra del pacient a partir de la imatge del TAC de baixa radiació, amb la que els cirurgians poden fer una planificació preoperatòria personalitzada (estudi de l'anatomia del pacient, quina és la millor disposició de les trajectòries i quina ha de ser la longitud i grossor dels cargols que han de subjectar les guies). Un cop finalitzat aquest estudi preoperatori, es fabriquen les guies individualitzades i específiques per a cada una de les vèrtebres a tractar.

Beneficis per al pacient. L'ús d'aquesta tecnologia suposa grans beneficis per al pacient, reduint significativament el temps a quiròfan i l'exposició a radiació intraoperatòria. També s'eviten complicacions durant la intervenció i postoperatòries i es redueix la durada de l'ingrés hospitalari.

Mauricio Tovar assegura que "la cirurgia ha estat un èxit i tot l'equip estem molt satisfets amb els resultats. Aquesta tecnologia ens ha permès practicar l'operació amb un model ossi idèntic al de la pacient i així obtenir una major precisió en la col·locació de les guies i la implantació dels cargols pediculars".

Emília Gil afegeix que "en els controls postoperatoris realitzats a la pacient, hem constatat que hi ha hagut una millora important en la seva qualitat de vida i funcionalitat, a més d'una disminució del dolor".

Equip de raquis: Mauricio Tovar i Emília Gil
Equip de raquis: Mauricio Tovar i Emília Gil