Ens sumem al compromís antiestigma en salut mental 

El Centre de Salut Mental Ambulatori (CSMA) del Consorci està realitzant el procés per obtenir el distintiu Compromís Antiestigma en salut mental. Un distintiu que representa el primer segell de qualificació que reconeix l'esforç de l'organització i el compromís dels professionals en la lluita contra l'estigma i la discriminació en salut mental i que es va elaborar en un procés de cocreació on han participat tots els actors implicats: primeres persones, activistes, professionals, institucions i l'associació Obertament.

El procés d'adhesió al distintiu Compromís Antiestigma s'inicia amb la voluntat per part dels serveis d'abordar l'estigma en salut mental i d'unir-se públicament al moviment de lluita contra l'estigma. El desplegament de les accions necessàries per aconseguir el distintiu té una durada aproximada de 6 mesos. 

Quins són els passos a seguir? Es fa una primera avaluació de la intenció de conductes dels professionals i, seguidament, s'implanta en el centre una campanya informativa amb materials gràfics dirigida a aquests professionals, així com una formació per als treballadors de totes les categories -administratius, infermeres, auxiliars, psicòlegs, psiquiatres, etc.- centrada en l'estigma i la discriminació de les persones amb un trastorn mental. Finalment, s'avalua l'impacte de les accions dutes a terme. 

Actualment, el CSMA es troba en la fase de formació dels treballadors, havent-se realitzat el 50% de la formació. Rosa Hernández, coordinadora de l'Àmbit Ambulatori en Salut Mental Adults, valora molt positivament l'adhesió a aquest compromís antiestigma, i assegura que "tot i que els professionals estan molt sensibilitzats en la lluita antiestigma, sempre és útil tenir un espai per parar, descobrir altres mirades i repensar en quins aspectes podríem millorar de la nostra atenció diària. No hem d'oblidar que una atenció lliure d'estigma és una atenció de qualitat". 

Miquel Juncosa, director d'Obertament, entrega el diploma del compromís antiestigma a Xavier Labad, director de Salut Mental, i Rosa Hernández, coordinadora de l'àrea ambulatòria de Salut Mental.
Miquel Juncosa, director d'Obertament, entrega el diploma del compromís antiestigma a Xavier Labad, director de Salut Mental, i Rosa Hernández, coordinadora de l'àrea ambulatòria de Salut Mental.