Un estudi demostra com s’incrementa la despesa sanitària a mesura que augmenta la fragilitat dels pacients

Un equip del Consorci Sanitari del Maresme, encapçalat per Àngel Lavado, cap de la Unitat de Gestió de la Informació, ha publicat un estudi a la revista European Journal of Ageing, sobre la relació entre l'estat de fragilitat i l'ús i costos dels recursos sanitaris en la població major de 65 anys a Catalunya. El resultat és que, independentment del sexe, una persona fràgil suposa una despesa per a la sanitat, 2,25 vegades major que una persona no fràgil.

Per fer l'estudi es va fer un seguiment de les històries clíniques de 9.315 pacients de més de 65 anys adscrits als tres centres d'atenció primària del Consorci -Mataró Centre, Cirera Molins i Argentona- des del gener de 2018 a desembre de 2019. Es van dividir segons el seu estat de fragilitat (robust, prefràgil, fràgil o molt fràgil) i es va calcular la despesa sanitària derivada de les seves hospitalitzacions, visites d'urgències, visites ambulatòries, sessions d'hospital de dia i visites a l'atenció primària. 

Els resultats de l'estudi ressalten la rellevància econòmica de la fragilitat en la població gran, amb una despesa sanitària que augmenta considerablement a mesura que augmenta el nivell de fragilitat.

Imatge gent gran - Estudi fragilitat
Imatge gent gran - Estudi fragilitat