Alberto Martín defensa la seva tesi doctoral

Serà aquest divendres dia 14 d'abril a les 12 hores a la sala d'actes de l'Hospital

Serà divendres 14 a les 12 hores a la sala d'actes de l'Hospital de Mataró. El projecte de l'Alberto Martín, infermer investigador del Consorci, té com a objectiu desenvolupar i implementar un sistema expert basat en Machine Learning que calculi el risc de disfàgia orofaríngia (DO) a partir de la història clínica electrònica dels pacients ancians hospitalitzats i avaluar l'efecte d'una Intervenció Mínima Massiva sobre els reingressos, les infeccions respiratòries i la supervivència al cap de 6 mesos dels pacients ancians hospitalitzats amb DO. Alhora, descriure la prevalença i les conseqüències clíniques de la disfàgia orofaríngia, malnutrició i fragilitat sobre els pacients greus ingressats per COVID-19.

Els principals resultats mostren que el software AIMS-OD presenta unes bones característiques psicomètriques i proporciona un cribratge sistemàtic de la disfàgia orofaríngia durant l'ingrés hospitalari, permetent seleccionar aquells pacients que necessiten un diagnòstic clínic i un posterior tractament amb Intervencions Mínimes Massives per a disfàgia orofaríngia. A més, que la prevalença i la incidència de disfàgia orofaríngia i malnutrició en els pacients hospitalitzats a les unitats COVID-19 és molt alta i que la suma d'aquestes dues condicions juntament amb la fragilitat, són factors de risc per a la mortalitat en pacients infectats per SARS-CoV-2.

Direcció. La tesi ha estat dirigida per Pere Clavé, director de recerca i cap de servei de motilitat digestiva, i per Omar Ortega, investigador del CSdM. El tutor és Miquel Quer, cap de servei de ORL de l'hospital de Sant Pau i titular del departament de cirurgia de la UAB."

Tribunal.  Salvador Navarro, degà de la Facultat de Medicina de la UAB; Maria Teresa Moreno, directora de la Unitat d'Investigació en Cures de Salut (Investén-isciii) de l'Institut de Salut Carles III; i Marco Inzitari, director de recerca i atenció integrada del Parc Sanitari Pere Virgili.

Títol complet de la tesi: "Desenvolupament d'un protocol d'innovació assistencial pel maneig de la disfàgia orofaríngia en ancians hospitalitzats: cribratge sistemàtic mitjançant Machine Learning, diagnòstic clínic i tractament compensatori amb intervencions mínimes-massives"