El Consorci lidera quatre projectes sobre tecnologia i salut

La jornada celebrada dilluns a la Sala d'Actes de l'Hospital de Mataró està emmarcada en els actes de la Mobile Week a Mataró, que té l'objectiu d'apropar les tecnologies més punteres a la ciutadania. Es van presentar quatre propostes tecnològiques liderades per professionals del Consorci i relacionades amb apps i amb aplicacions d'intel·ligència artificial en salut i hospitals.

Un programa d'analítica de dades clíniques per a la recerca i la innovació en salut al Consorci; una aplicació per a la gestió del dolor postoperatori; un sistema expert d'intel·ligència artificial per al cribratge de la disfàgia en ancians hospitalitzats; i una aplicació per gestionar crisis emocionals en pacients amb trastorn límit de personalitat. Aquests són els projectes tecnològics que estan desenvolupant professionals del Consorci en el marc del programa d'emprenedoria Méntor CSdM i que poden tenir un impacte directe sobre determinats processos clínics i sobre els pacients. Els projectes han estat presentat en el marc de la Mobile Week que té a la ciutat de Mataró com una de les seves seus.

Programa d'analítica de dades clíniques per a la recerca i la innovació en salut al Consorci. Mireia Bolívar ha explicat aquest projecte que consisteix a establir un sistema legal i ètic en l'ús de dades clíniques per a recerca que no posi en risc la identificació dels pacients i que compleixi amb la legislació vigent, supervisat pel CEIm del Consorci. L'objectiu principal és garantir que es respecten els drets dels pacients i els deures dels investigadors, a la vegada que suposa una millora en la qualitat de la recerca i la seva metodologia, facilitant l'explotació estadística d'aquestes mateixes i, també, dóna suport en la recerca clínica a aquells investigadors que vulguin realitzar qualsevol estudi d'investigació oferint els diversos respositoris de dades clíniques de què disposa el centre.

PostOpAtHome (App de gestió del dolor postoperatori). Sergio Vitale, en representació d'un equip multidisciplinari que treballa en aquest projecte, ha ensenyat el funcionament d'aquesta aplicació que pretén obtenir dades del dolor dels pacients intervinguts durant set dies posteriors a l'alta i, d'aquesta manera, poder controlar bé aquest dolor i evitar possibles complicacions. La primera fase ha estat un estudi amb pacients de cirurgia major ambulatòria i les dades preliminars demostres que el dolor és un gran problema encara sense resoldre. I, en breu, el projecte es testarà amb la col·laboració del Parc Salut Mar amb 90 pacients operats de cesària i 90 pacients amb cirurgia laparoscòpia de còlon. Els objectius són controlar millor el dolor dels pacients, augmentar la seva satisfacció i que el dolor no es faci crònic.

Sistema Expert d'IA per al Cribratge de la Disfàgia orofaríngia en Ancians Hospitalitzats i Priorització del Diagnòstic Clínic. Alberto Martín i Xavier Tibau han explicat aquest projecte, en el que han treballat durant tres anys, que és fruit de la recerca del Consorci i que respon a una necessitat real de detectar aquells pacients ingressats que tenen més possibilitats de tenir disfàgia, per tal de diagnosticar-los, tractar-los i evitar les complicacions de la malaltia. Pel seu desenvolupament s'han analitzat més de 17.000 variables buscades entre 5.200 pacients, i s'han trobat 129 variables que poden explicar la disfàgia d'una persona. Així, el model matemàtic creat, quan s'introdueixen les dades d'un nou pacient, analitza aquestes 129 variables i aporta un grau de possibilitats que aquest pacient tingui disfàgia, amb un 70% d'encerts.

B-Right (Sistema de IA per gestionar crisis emocionals en pacients amb trastorn límit de personalitat). Álvaro Frías ha presentat aquest projecte, que consisteix en la creació d'una app per facilitar la vida als pacients amb trastorn límit de personalitat. L'aplicació mòbil terapèutica, a través de tècniques d'intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic, ajuda els pacients a automonitorar les crisis emocionals i aportar-los eines de suport psicològic per afrontar-les. També permet als professionals sanitaris detectar canvis en la conducta del pacient, conèixer el seu estat en temps real i proposar solucions per millorar-ne la qualitat de vida i evitar crisis emocionals.