Els grups "salut i canvi", del CAP Argentona, considerats com a bona pràctica entre experiències de tot l'Estat

Els grups es formen per afrontar l'alta prevalença de trastorns mentals de baixa complexitat i tenen l'objectiu de des-medicalitzar la simptomatologia del malestar emocional

Ricard Jorge, psicòleg referent de benestar emocional (RBEC), i les infermeres Mar Mir i Mercè Graupera van presentar el funcionament d'aquests grups psicoeducatius, posats en marxa el setembre passat, en un esdeveniment organitzat per la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (SEMFYC).

El Programa d'Activitats Comunitàries en Atenció Primària de la SEMFYC ha triat 4 bones pràctiques d'entre iniciatives que s'estan desplegant en tot l'Estat, i es van presentar en el webinar "Salvando barreras para la atención comunitaria: aprendiendo de algunos ejemplos"  celebrat dimarts passat, 23 de gener.

Des-medicalitzar el malestar emocional. Aquests grups s'ideen com a resposta a l'alta prevalença de trastorns mentals de baixa complexitat identificats en aquesta àrea bàsica de salut amb l'objectiu de des-medicalitzar la simptomatologia del malestar emocional i prevenir que esdevingui un trastorn de salut. Es tracta de trastorns de nivell lleu-moderat d'ansietat, depressius i adaptatius, a més de situacions de crisi en processos vitals (conflictes familiars, pèrdues, separacions, soledat no desitjada...)

La clau: el pacient com a agent actiu de la seva salut. Es tracta d'un model preventiu i salutogènic mitjançant grups, de 8-10 persones que es troben cada quinze dies en sessions de 90 minuts, i tenen un màxim de 12 sessions. La primera mitja hora, els professionals exposen una càpsula psico-educativa  i l'hora restant, faciliten una intervenció basada en l'ajuda mútua, convertint les experiències compartides dels participants en eines d'afrontament i coneixement per a la resta.  Funcionen com a grups oberts, atès que els participants s'"autoalten", és a dir, deixen el grup quan consideren que han assolit la millora esperada.

Alta satisfacció dels participants.  Durant l'any 2023 s'han posat en marxa 17 activitats grupals en el programa de benestar emocional i comunitari de l'ABS, entre les que s'inclouen els grups de Salut i Canvi, i en les que han participat 142 persones de principi al final y  que han valorat aquestes activitat amb un excel·lent: una nota de 4,6 sobre 5.

Un projecte estratègic. Aquesta iniciativa contribueix a l'objectiu núm. 15 del Pla estratègic 2025: "Construir un nou model d'atenció primària i comunitària al Consorci Sanitari del Maresme, amb nous perfils professionals i un major impuls a l'atenció comunitària".

D'esquerra a dreta, Mar Mir, Mercè Graupera i Ricard Jorge
D'esquerra a dreta, Mar Mir, Mercè Graupera i Ricard Jorge