Assistència compartida per millorar l'atenció dels pacients ingressats a traumatologia

Durant el mes de setembre, Raquel Arànega, metgessa del servei de Medicina interna, es va incorporar a l'equip de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) per controlar les patologies mèdiques dels pacients ingressats, durant tot el procés pre i postquirúrgic, amb l'objectiu de millorar-ne l'atenció, disminuir els dies d'ingrés, els reingressos, les complicacions i la mortalitat.

L'atenció principal serà pels pacients amb fractura de fèmur, un problema que afecta principalment la població anciana i comporta una elevada mortalitat: el 85% de les fractures de fèmur són de majors de 65 anys i la incidència augmenta de manera exponencial amb l'edat. A l'Hospital de Mataró ingressen uns 300 pacients amb fractures de fèmur cada any i el 80% són majors de 80 anys.

El fet que siguin persones grans, la majoria pluripatològics, i que el repòs que implica aquest tipus de fractura augmenta el risc de complicacions mèdiques com trombosi venosa, pneumònia, infecció de tracte urinari o úlcera per pressió, entre altres, fa que aquests pacients requereixen en major grau un treball multidisciplinari i l'atenció continuada d'un metge internista durant la seva estada hospitalària.

Atenció compartida. És una forma d'assistència al malalt hospitalitzat en una unitat quirúrgica, que suposa que dos especialistes diferents comparteixen l'atenció mèdica, realitzant funcions i activitats pròpies de les seves respectives especialitats de forma coordinada: l'especialista quirúrgic s'encarrega de l'assistència relacionada amb la intervenció i el postoperatori i l'internista assumeix la responsabilitat dels problemes mèdics del pacient des que ingressa fins a l'alta.

Raquel Arànega, cinquena per l'esquerra, a la sessió clínica de l'equip de COT
Raquel Arànega, cinquena per l'esquerra, a la sessió clínica de l'equip de COT