Personal sanitari segur, pacients segurs

Avui és el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient i la Covid19 ha posat de manifest la relació entre la seguretat dels treballadors de la salut i la seguretat dels pacients

La pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest les enormes dificultats a les quals s'enfronta actualment el personal sanitari: infeccions associades a l'atenció dels pacients, violència, estigmatització, trastorns psicològics i emocionals, etc. A més, treballar en entorns estressants fa que els treballadors de la salut siguin més propensos a cometre errors que poden afectar la seguretat del pacient. Per aquest motiu, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha escollit el lema "Personal sanitari segur, pacients segurs", per commemorar el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient 2020, que se celebra avui.

Objectius. La campanya d'aquest any té tres grans objectius:

  • Augmentar la sensibilitat mundial respecte de la importància de la seguretat del personal sanitari i les seves interconnexions amb la seguretat dels pacients.
  • Adoptar estratègies multimodals per millorar la seguretat del personal sanitari i els pacients, implementant mesures urgents i sostenibles.
  • Reconèixer degudament la dedicació del personal sanitari i la seva àrdua labor, especialment enmig de la lluita actual contra la COVID-19.

Segones víctimes de la pandèmia. La manca de coneixement i d'evidència científica en relació amb el virus, la malaltia i els mecanismes de transmissió de la infecció, l'escassetat d'equips de protecció en alguns moments, la necessitat de prendre decisions èticament difícils, la necessitat de treballar en àmbits diferents als habituals, la novetat de la teleassistència, etc. ha provocat una tensió i un estrès addicional al personal sanitari. Però aquesta situació, lluny de fer feble la seguretat dels pacients, ha contribuït a prendre consciència i replantejar l'abordatge de l'atenció sanitària des d'un marc molt més ampli, creant nous escenaris i noves formes d'atenció a les noves necessitats sorgides.

La higiene de mans com a pràctica segura estrella de la pandèmia. La situació viscuda en els darrers mesos ha permès visibilitzar i expandir que la pràctica de la higiene de mans és una de les mesures més eficaces en el control i prevenció de les infeccions. Una pràctica que, tant l'OMS com diferents institucions d'àmbit estatal, han intentat fomentar mitjançant campanyes divulgatives, i que la pandèmia ha aconseguit instaurar com una pràctica habitual del nostre dia a dia que ha arribat per quedar-se entre els professionals i els pacients.

La correcta higiene de mans s'ha de mantenir en el temps i seguir sent prioritària en tots els centres assistencials, sanitaris i socials per a la prevenció de les infeccions i la disseminació de bacteris multiresistents.

Notificació d'esdeveniments adversos. Aquests sistemes tenen un paper molt rellevant com a eina de millora de la seguretat dels pacients i la implantació de pràctiques segures als centres sanitaris. La pandèmia, i tot allò que ha comportat -augment de la pressió assistencial, protocols de seguretat, equips de protecció-, ha dificultat l'ús d'aquests sistemes i ha servit per posar de manifest la necessitat de dissenyar nous models de declaració ràpida, breu, concisa i sobretot fàcil per al professional.