L'Hospital de Mataró posa en marxa la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal

Està formada per tres metgesses especialistes en aparell digestiu i una infermera i l'objectiu és millorar l'atenció als pacients, que tenen un accés directe als professionals. Uns 500 maresmencs van ser atesos l'any 2022 per aquesta patologia i 108 van ser nous diagnòstics.

L'Hospital de Mataró ha posat en marxa la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal, un nou servei format per tres metgesses especialistes en aparell digestiu i una infermera. Amb la creació d'aquesta nova unitat es pot donar una millor atenció als pacients, oferint-los un accés directe als professionals de forma presencial, telefònica i telemàtica. Per una banda, es dona atenció continuada a les persones amb malaltia de Crohn i colitis ulcerosa i, per una altra, la unitat possibilita l'atenció preferent a aquells pacients que ho precisen perquè tenen un brot de la malaltia.

Durant el 2022, a l'Hospital, 500 pacients van ser atesos per aquesta patologia, 108 dels quals van ser nous diagnòstics.

Crònica i de causa desconeguda. La malaltia inflamatòria intestinal inclou la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn. És una patologia crònica i autoimmune, de causa desconeguda, que afecta 1 de cada 450 persones. Cada any es diagnostiquen 10.000 nous casos a tot l'Estat, en gent jove, d'entre 15 i 40 anys, i afecta igualment a dones i homes. Els principals símptomes són:

Com es tracta?

  • Hàbits de vida saludables per controlar els símptomes.
  • Medicació per controlar la inflamació i actuar sobre el sistema immunitari.
  • Cirurgia: s'operen el 25% dels pacients amb colitis ulcerosa i el 70% amb malaltia de Crohn.

Els brots. Un brot és un període de temps en el qual el pacient té un agreujament dels símptomes, i això pot tenir un gran impacte negatiu en la seva qualitat de vida. Quan pateixen un brot, 8 de cada 10 pacients arriba a patir símptomes d'ansietat i depressió.

Aquests són els consells per evitar-ne l'aparició d'un brot si es pateix colitis ulcerosa o la malaltia de Crohn:

  • Prevenir possibles infeccions
  • No fumar
  • Seguir una dieta completa i equilibrada
  • Evitar prendre antiinflamatoris no esteroides
  • Seguir el tractament i els controls indicats

UCdU Juliol 2023 (PDF 4,95 Mb)

Equip de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal
Equip de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal