El Consorci forma professionals de residències geriàtriques i de centres de dia del Maresme

Áquesta formació forma part del "PECT Mataró-Maremse: ecosistema d'innovació per a ciutats cuidadores", finançat amb fons FEDER

L'objectiu és millorar la detecció i l'abordatge clínic de la disfàgia en residències geriàtriques i en centres de dia  de persones grans o amb discapacitat i prevenir, d'aquesta manera, les complicacions, la desnutrició i la fragilitat de les persones que pateixen aquesta malaltia tan freqüent en persones grans i/o amb disfuncions neurològiques.

La meitat dels pacients hospitalitzats que superen els 70 anys pateixen disfàgia, un percentatge que augmenta considerablement en el cas de persones que pateixen malalties neurològiques, com ictus, Parkinson, Alzheimer o d'altres malalties neurològiques que afecten la deglució.

Malgrat la seva gran prevalença en aquests col·lectius, la disfàgia és encara una condició poc coneguda entre els professionals que en tenen cura. Per això, el Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) ha posat en marxa un curs perquè  puguin detectar la disfàgia orofaríngia i adequar el menjar i les begudes a fi d'evitar la malnutrició, la deshidratació i les infeccions respiratòries associades.

El primer curs, presencial i de tres hores de durada, va tenir lloc el 29 de juny a l'Hospital de Mataró. Hi van assistir 27 persones (infermeres, auxiliars d'infermeria, gerocultores, responsables higiènics sanitaris...) que van participar en una activitat dividida en tres parts:

  • Generalitats sobre de la disfàgia orofaríngia en ancians
  • Taller de Mètode d'Exploració Clínica Volum-Viscositat (MECV-V) per a aprendre a realitzar el test que diagnostica clínicament la malaltia i determina quina és la viscositat més segura i eficaç perquè aquests individus es mantinguin hidratats.
  • Taller de fluids, per a conèixer quines són les viscositats òptimes per a aquests pacients.

El curs ha estat impartit per la nutricionista Paula Viñas i l'infermer Alberto Martín, de l'Hospital de Mataró; també hi ha col·laborat Josep Marinel·lo, antic cap de Servei de Cirurgia Vascular, ja jubilat.

L'activitat, que ha comptat amb el suport de la Fundació FUREGA, forma part del PECT Mataró-Maresme: ecosistema innovador per a ciutats cuidadores, projecte europeu finançat amb fons FEDER. El Consorci és responsable de l’Operació 4 d’aquest PECT: Diagnòstic i tractament innovador de la fragilitat i la disfàgia orofaríngia: per un envelliment saludable i autònom.

Taller de fluids
Taller de fluids