Un pas més en la reducció de les infeccions respiratòries en pacients amb disfàgia

Es tracta d'un assaig clínic sobre la Intervenció Òptima Massiva (OMI) amb pacients ancians ingressats a l'Hospital de Mataró amb disfàgia orofaríngia (DO), en el marc del projecte europeu PECT Mataró-Maresme: ecosistema d'innovació per a les ciutats cuidadores. L'estudi vol avaluar l'eficàcia d'una intervenció que, proporcionant una deglució segura, millorant la nutrició i la higiene bucal, disminueix la incidència d'infeccions respiratòries en aquests pacients.

L'objectiu és la reducció de les infeccions respiratòries i els reingressos hospitalaris en pacients de més de 70 anys integrats a l'Hospital amb DO, compensant les alteracions de la deglució, la malnutrició i els problemes de salut oral, amb un seguiment exhaustiu durant 6 mesos per part d'un equip multidisciplinari format per nutricionistes, logopedes, dentistes i infermeres. Això suposa que aquestes persones puguin tenir un envelliment més saludable i autònom, tenint en compte que la disfàgia i la malnutrició són condicions molt prevalents en ancians hospitalitzats i que provoquen greus complicacions i un augment de la morbimortalitat de qui la pateix.

Per evitar els problemes de deglució i millorar la nutrició dels pacients amb disfàgia,  s'adapten la viscositat dels fluids i es faciliten als pacients i els seus cuidadors menús adaptats mitjançant la triple adaptació de la dieta (textural, calòric-proteica i organolèptica). Aquestes mesures ja van mostrar, prèviament, la seva efectivitat en la reducció d'infeccions respiratòries, reingressos i mortalitat en la Intervenció Mínima Massiva. Ara es fa un pas més enllà i s'incorpora una higiene oral professional a càrrec de la Clínica Marmol, amb l'objectiu de reduir encara més aquest tipus d'infeccions.

Fins al moment, l'estudi compta ja amb més de 170 pacients reclutats (entre el grup d'intervenció i el grup control) i l'objectiu és arribar fins als 500. Els pacients, cuidadors i personal sanitari que té cura d'aquests pacients mostren una molt bona acceptació d'aquesta intervenció integrada en la pràctica diària del Consorci, que posa en valor l'atenció multidimensional centrada en el pacient ancià.

En el vídeo adjunt, la Pilar, una pacient que va ingressar amb pneumònia i a la que se li va diagnosticar disfàgia, explica com ha millorat durant aquest últim any seguint totes les pautes i recomanacions dels professionals.