100 intervencions d'una innovadora tècnica quirúrgica: extirpació de la vesícula i dels càlculs de la via biliar en un sol acte

Aquest mes de març s'ha fet, a l'Hospital de Mataró, la cirurgia número 100 d'exploració de la via biliar per coledocolitiasis al nostre centre. És una tècnica innovadora que es va iniciar al centre l'any 2020 i que permet tractar les litiasis (pedres) de la via biliar principal en la mateixa cirurgia en la qual s'extirpa la vesícula (colecistectomia) per via laparoscòpica.

Es calcula que entorn el 15% dels pacients amb litiasis vesicular (pedres a la vesícula) també presenten càlculs al conducte biliar, i això pot comportar greus complicacions com pancreatitis o colangitis (infecció dels conductes biliars)

Aquesta nova tècnica quirúrgica, avalada per diferents estudis d'evidència a nivell internacional, pot substituir en alguns casos la pràctica fins ara habitual dels pacients amb litiasis a la vesícula biliar i a la via biliar concomitants: primer una endoscòpia per extreure les pedres a la via biliar i, en un segon temps, fer la cirurgia per extirpar la vesícula.

Marina Vila, cirurgiana que ha dirigit aquest tipus d'intervenció fins ara, afirma que "poder fer-ho tot en una mateixa intervenció, i a més per laparoscòpia, té importants beneficis per al pacient, perquè ens permet estalviar fer-li una endoscòpia prèvia amb les complicacions a curt i llarg termini que aquesta pot comportar". A més, afegeix que "en aquest període ja hem operat un total de 100 pacients amb molts bons resultats, i això és gràcies al treball en equip dels diferents professionals que participem en aquest tipus d'intervenció".

Actualment, l'Hospital de Mataró forma part del Registre Nacional de Tractament en un temps de colelitiasi i coledocolitiasis (RETRUCO) i és un dels centres de Catalunya que més casos tracta amb aquesta tècnica. A més, l'equip de cirurgia acaba de publicar els resultats de la seva experiència a la revista  "Cirugía Española": https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38493930/

Equip de la cirurgia
Equip de la cirurgia
Intervenció número 100
Intervenció número 100