15 anys acreditats com a centre extractor d'òrgans

L'Hospital de Mataró compta amb un equip de Coordinadors de Trasplantaments format per personal mèdic i d'infermeria del Servei de Medicina Intensiva, amb una formació específica i acreditats per desenvolupar aquesta tasca. Ells són els encarregats de la detecció i valoració del possible donant de teixits i de l'obtenció del consentiment familiar si aquest es considera idoni per a la donació.

Durant el 2023 va haver-hi 15 donacions d'òrgans i/o teixits, i l'objectiu és ampliar aquesta xifra, sobretot les donacions de teixits, amb la finalitat de garantir el dret de ser donant de tota persona que mori a l'Hospital de Mataró. En aquest sentit, l'equip de coordinació de trasplantaments està en constant formació: a finals de novembre van assistir a la Jornada de Coordinadors de Trasplantaments de Catalunya i al gener a la I Jornada de Professionals en la donació de teixits, celebrada a l'Hospital Clínic.

15 anys acreditats. L'Hospital de Mataró ha generat donacions des de l'inici de la seva activitat, però va ser el 2009 quan va ser acreditat per l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) com a centre extractor d'òrgans, sota la coordinació de la Glòria Miró, metgessa del Servei de Medicina Intensiva. A més, ella i el seu equip van introduir el 2015 l'extracció d'òrgans després d'una aturada cardíaca controlada, el que s'anomena tècnicament donació en asistòlia. Durant aquests anys hi ha hagut més de 150 donants.

Catalunya, referent internacional. Catalunya ha tancat l'any 2023 amb xifres rècord de donació i trasplantament d'òrgans, i encara és líder en aquest àmbit, amb una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 176 intervencions per cada milió d'habitants. Aquestes dades mostren la solidesa del sistema de trasplantament d'òrgans del país, on més d'un miler de persones s'han beneficiat d'un òrgan en els 1.393 trasplantaments que s'han fet el darrer any, i 14.387 han rebut algun teixit dels recollits i distribuïts pel Banc de Sang i Teixits.

Equip de trasplantaments
Equip de trasplantaments
Extracció d'òrgans realitzada al gener
Extracció d'òrgans realitzada al gener