Mataró consolida la Jornada Bibliogràfica en Medicina Intensiva con una cita anual per revisar les publicacions més destacades de l’any

Ahir es va celebrar la 4a edició, a la sala d'actes de l'Hospital de Mataró, i va reunir més de 70 professionals de medicina intensiva. Han estat els residents de la majoria dels centres catalans amb UCI els que han presentat articles científics en tres taules moderades per experts: la primera centrada en sèpsia, infecció i hemodinàmica; la segona sobre nutrició i mobilització i la tercera sobre temes diversos de l'assistència a pacients crítics.

L'objectiu d'aquesta jornada és afavorir el contacte entre els professionals d'aquesta especialitat mitjançant la discussió en un entorn distès i constructiu, així com contribuir a la formació dels residents. En total han estat 16 presentacions sobre els articles que considerats més rellevants pels experts en diferents matèries, per discutir tant la seva metodologia com el seu impacte en la pràctica clínica habitual.

Els temes tractats van ser des dels efectes d'una major dosificació de proteïnes en pacients crítics amb alt risc nutricional, el posicionament en decúbit prono durant l'oxigenació extracorpòria, l'efecte de l'hemodiafiltració o l'hemodiàlisi en la mortalitat per insuficiència renal o el suport vital extracorpori en traumatismes. Fernando Casadiego, resident d'últim any de medicina intensiva de l'Hospital de Mataró, va presentar una publicació sobre la indicació d'intubació en casos d'insuficiència respiratòria hipoxèmica.

La jornada ha estat coorganitzada pel servei de Medicina Intensiva de l'Hospital de Mataró i la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (SOCMIC), i compta amb l'aval científic de la Fundació Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears. Una iniciativa que va començar el 2019 de la mà, del que llavors era cap del Servei de Medicina Intensiva, Joan Carles Yébenes.

La inauguració de la jornada ha estat a càrrec de Mònica Ballester, directora mèdica de l'Hospital de Mataró, M. Carmen de la Torre, cap del Servei de Medicina Intensiva i Mariló Bosque, presidenta de la SOCMIC.

D'esquerra a dreta: Mari C. de la Torre, Mònica Ballester, Mariló Bosque
D'esquerra a dreta: Mari C. de la Torre, Mònica Ballester, Mariló Bosque