Dia Mundial de la Sida: "Reforcem el compromís" per posar fi a aquesta pandèmia

Avui se celebra el Dia Mundial de la Sida, aquest any sota el lema "Reforcem el compromís"amb el que es vol implicar a tota la societat perquè sigui possible, tal com fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), eliminar el VIH com a amenaça per a la salut pública l'any 2030.

No a la discriminació i l'estigma. Actualment, gràcies a la millora en els tractaments que ha facilitat que aquesta infecció esdevingui una patologia crònica, les persones amb VIH viuen tants anys com aquelles que no el tenen i presenten necessitats mèdiques i socials específiques que es veuen agreujades per un estigma i discriminació latents en la societat que afecten el seu benestar i poden impedir l'adopció de mesures preventives. Depèn de tots i totes nosaltres facilitar un entorn en què puguem gaudir d'una salut plena i és necessari un compromís social cap al respecte a la diversitat, a l'educació integral i a la inclusió de totes les persones en una societat lliure de prejudicis.

Estratègia de prevenció. Des de fa quatre anys, l'Hospital de Mataró compta en la seva cartera de serveis de la profilaxi preexposició (PrEP) pel VIH amb fàrmacs antiretrovirals amb l'objectiu prevenir la transmissió del virus en aquells col·lectius amb especial risc d'infectar-se i en els que les mesures preventives estàndards són de difícil aplicació. Durant aquest 2023 s'ha continuat amb la tendència, iniciada l'any passat, de realitzar més tractaments de preexposició (PrEP) que profilaxis postexposició (78 vs. 39).

A banda, els professionals de la Unitat Funcional de SIDA de l'Hospital controlen un total de 476 pacients amb VIH, el 97% dels quals en tractament antiretroviral i aquest últim any s'han diagnosticat 4 casos nous de sida.

Accions programades per avui. Des del Consorci Sanitari del Maresme volem participar en aquesta diada i, a part d'adherir-nos al manifest conjunt promogut pel Departament de Salut que trobareu adjunt a la notícia, també s'han organitzat les següents taules informatives amb l'objectiu de fer arribar a la població informació sobre els recursos existents per facilitar l'accés a la prova ràpida i sobre com accedir a la prescripció de la profilaxi preexposició.:

  • Hospital de Mataró, al vestíbul principal
  • Centre de Salut Mental i Addiccions
  • CAP Mataró Centre
  • CAP Cirera Molins

VIH a Catalunya. La situació epidemiològica a Catalunya, així com a la resta d'Europa, mostra una tendència descendent del VIH, tant en homes com en dones. L'any 2021 es van notificar 344 nous diagnòstics de VIH, el que suposa una taxa de 4,4/100.000 habitants i una reducció del 20,7% respecte a l'any anterior. El 81,1% eren homes i la mitjana d'edat al diagnòstic va ser de 37 anys.

Comunicat conjunt del Dia Mundial de la Sida 2023 (PDF 192,23 Kb)

Cartell Dia Mundial de la Sida
Cartell Dia Mundial de la Sida