Estudi per reduir els errors en les poligrafies respiratòries

Montserrat Ribas, infermera de pneumologia, lidera un assaig clínic a fi de reduir els errors que obliguen a repetir la prova i que es deuen a una mala col·locació de l'aparell (6,5% dels casos). L’estudi avaluarà l’eficàcia d’una nova manera d’informar els pacients sobre la prova, que han de fer ells mateixos al domicili. S’utilitzarà un vídeo, que es pot visionar a casa, en lloc d’oferir una explicació en una reunió presencial amb altres pacients, que és el que es fa actualment. 

La poligrafia respiratòria. És la prova que es realitza per diagnosticar l'apnea obstructiva de la son. Actualment, a l’Hospital de Mataró se’n realitzen al voltant de 750 anuals. És una prova que l’ha de fer el pacient al domicili, amb un polígraf que s’endú de l’Hospital i que s’ha de col·locar ell mateix abans d'anar a dormir.

Millorar el procés. Actualment, la infermera explica les instruccions el matí del mateix dia de la realització de la prova en una reunió grupal on hi ha diversos pacients i familiars però el 6,5% de les proves s’han de repetir perquè l’aparell no s’ha col·locat correctament. L’objectiu de l’estudi que lidera Montserrat Ribas és reduir aquest percentatge.

Experiència de pacient. Les persones que s'han de fer la prova i els seus cuidadors comenten que, de vegades, els sorgeixen dubtes a l'hora de realitzar la prova un cop a casa i els aniria bé poder consultar algú en aquell moment. Incorporant, doncs, l'experiència del pacient, s'incorpora un canvi en el procediment

Vídeo o reunió grupal?  Es facilitarà un codi QR a 216 pacients per accedir a un vídeo que ha realitzat el mateix equip i que conté les instruccions per fer la prova. Aquest vídeo es pot visualitzar a casa tants cops com sigui necessari, a diferència de la reunió grupal que es feia fins ara a l’Hospital el matí del dia de la prova. El resultat està previst per a la tardor i permetrà veure si l'ús del vídeo millora la comprensió de les instruccions de la prova.

Equip de Pneumologia, amb Montserrat Ribas al centre
Equip de Pneumologia, amb Montserrat Ribas al centre