L'Hospital de Mataró, pioner en laparoscòpia via vaginal, una tècnica que revoluciona la cirurgia ginecològica

Més de 20 dones s'han beneficiat ja d'aquesta innovadora tècnica quirúrgica que no deixa cicatrius i que facilita el postoperatori.

El Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital de Mataró va iniciar aquest tipus d'intervencions ara fa un any, i és un dels pocs centres catalans on es realitzen. Es tracta de la tècnica V-Notes (Vaginal Nature Orifice Transluminal Endoscopic Surgery), un mètode que combina la cirurgia vaginal amb la laparoscòpica.

Es tracta d’uan tècnica menys invasiva, i que permet que les pacients no tinguin cicatrius visibles, ja que no es fa cap tall a l'abdomen i les úniques incisions que es duen a terme són a l'interior de la vagina. Els principals beneficis són una recuperació postoperatòria més ràpida i amb menys dolor, i la disminució de possibles complicacions com infeccions i adherències.

Pau Carabias, cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia, destaca que es tracta d'una tècnica que "ha revolucionat la cirurgia ginecològica, ja que permet que una intervenció com la histerectomia, que suposa l'extirpació de l'úter i que és una de les intervencions ginecològiques més freqüents, pugui passar a ser una cirurgia ambulatòria". A més, afegeix que "és una tècnica que brinda als professionals una millor visió dels teixits i un millor control i precisió, evitant lesions en òrgans propers a l'úter i menys sagnat de la pacient".   

En l'últim any, a l'Hospital de Mataró s'han realitzat 22 cirurgies d'aquest tipus i les indicacions més habituals són els miomes uterins, la hiperplàsia endometrial, els quistos ovàrics o el càncer ginecològic inicial.

Centre formador. La cirurgia laparoscòpica vaginal requereix una sèrie d'habilitats i de tècniques especials i els ginecòlegs s'han de formar específicament per poder fer aquest tipus d'intervencions. El mes de maig, el Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital de Mataró va organitzar un curs sobre "Cirurgia Ginecològica Laparoscòpica Avançada" on es combinava una sessió teòrica amb l'entrenament pràctic al quiròfan amb la realització de dues histerectomies laparoscòpiques via vaginal. Van assistir, entre altres, ginecòlegs de l'Hospital de Calella i de l'Hospital de Viladecans. 

Intervenció realitzada durant el curs de formació
Intervenció realitzada durant el curs de formació
Cirurgia laparoscòpica via vaginal
Cirurgia laparoscòpica via vaginal