Es compleixen 30 anys del Programa de tractament amb metadona a Mataró

L'any 1993, l'equip del Centre d'Atenció a les Addiccions del Consorci Sanitari del Maresme va iniciar el Programa de tractament amb metadona a Mataró, amb l'objectiu d'ajudar les persones addictes a l'heroïna a desenvolupar una vida en societat sense els efectes físics, psíquics i socials de la droga.

En aquests trenta anys, 882 persones han estat en tractament amb metadona i, actualment, n'hi ha un total de 114 que segueixen aquesta teràpia de substitució.

Consum d'heroïna. A Catalunya, el consum d'aquest tipus de droga s'ha estabilitzat entorn del 0,1% de la població. La majoria són homes (87%) i l'edat mitjana és de 43 anys. Els efectes que pot tenir aquest consum sobre la salut són:

  • Malalties respiratòries
  • Desequilibri hormonal
  • Afectació del sistema immunitari
  • Deteriorament del sistema cardiovascular

Abordatge multidisciplinari. El Programa de tractament amb metadona inclou, a part de l'administració individualitzada de metadona, també inclou actuacions en l'àrea mèdica, social, de salut o legal. El treball multidisciplinari de l'equip assistencial és essencial en tot el procés del tractament.

També cal destacar, que el programa s'emmarca dintre de les actuacions i estratègies de reducció de danys, conjunt de mesures socials i sanitàries individuals i col·lectives que pretenen disminuir els efectes negatius del consum de drogues, tan físics, psíquics o socials.

La metadona és l'opiaci que més s'utilitza com a substitutiu de l'heroïna i que ajuda a:

Programa de tractament amb metadona - UCdU Març 2023 (PDF 523,59 Kb)

Equip del Centre d'Atenció a les Addiccions
Equip del Centre d'Atenció a les Addiccions