Examen ràpid i "in situ" de les mostres citològiques de nòduls tiroidals

Els beneficis d'aquest treball conjunt entre els equips de Diagnòstic per la Imatge i Anatomia Patològica, amb la utilització de la tècnica ROSE (rapid on-site evaluation), són accelerar el diagnòstic i minimitzar al màxim la repetició de la prova.

La PAAF (punció aspiració amb agulla fina) és una tècnica molt utilitzada en el diagnòstic dels nòduls tiroidals, ja que és una tècnica segura i senzilla que es pot realitzar de manera ambulatòria. Consisteix a puncionar un nòdul, sota control ecogràfic, amb aspiració per obtenir cèl·lules que seran analitzades per determinar la naturalesa d'aquest. Tot i ser una prova habitual, al voltant del 35-40% de les puncions s'han de repetir perquè les mostres no contenen material suficient per fer un diagnòstic.

Amb l'objectiu de no retardar el diagnòstic i d'evitar la reprogramació de l'exploració perquè la mostra ha estat insuficient, l'Hospital de Mataró ha posat en marxa des de principis d'any la utilització de la metodologia ROSE per a la valoració dels nòduls de tiroides. Així, en la mateixa sala d'ecografies on el radiòleg du a terme la PAAF, hi ha també un citotècnic que analitza "in situ" la mostra obtinguda per assegurar que aquesta és vàlida i en cas contrari, poder repetir la punció al pacient en aquell mateix moment.