L'equip de Salut Mental atén 400 persones amb discapacitat intel·lectual

El SESM-DI del Barcelonès Nord-Maresme dona servei a 20 municipis del Maresme i 3 del Barcelonès, amb una població de més de 700.000 persones

Ho fa a través del SEMS-DI, un dels sis serveis especialitzats que hi ha a la xarxa pública de Catalunya per donar resposta al fet que l'1,5% de la població té algun tipus de discapacitat intel·lectual, i el 40% d'aquest col·lectiu presenta trastorns mentals o dificultats a l'hora de regular les emocions i la conducta, un percentatge molt més alt que la resta de la població.

Els trastorns més freqüents són:

  • Trastorn de la conducta
  • Trastorn de l'espectre autista
  • Trastorn afectiu
  • Trastorn psicòtic
  • Trastorn d'ansietat

Infradiagnòstic. Aquesta patologia dual en molts casos no es diagnostica i, per tant, el pacient no es tracta correctament, hi ha una sobremedicació, menys possibilitats de participar en activitats socials i menor qualitat de vida. Els principals motius d'aquest infradiagnòstic són:

  • Efecte eclipsador: molts símptomes del problema de salut mental queden amagats sota la discapacitat
  • Les dificultats cognitives i de comunicació verbal de la pròpia persona

Servei especialitzat. Per atendre aquests pacients, el Consorci Sanitari del Maresme compta amb un Servei Especialitzat en Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual (SESM-DI), amb un equip format per un psiquiatre, un psicòleg, una infermera i una treballadora social, que ofereix atenció especialitzada a les persones amb DI que presenten problemes de salut mental o alteracions de la conducta.

Les principals funcions del SESM-DI són:

Prop de 400 pacients són atesos actualment pels professionals d'aquest servei i durant l'any 2021 es van atendre 104 pacients nous i es van fer un total de 3.690 visites. El SESM-DI del Barcelonès Nord-Maresme dona servei a 20 municipis del Maresme i 3 del Barcelonès, amb una població de més de 700.000 persones. Disposa d'un centre a Mataró i un a Badalona.

UCdU Desembre 2022 (PDF 466,03 Kb)