La infermera estomatoterapeuta de l'Hospital de Mataró, clau en l'atenció als pacients amb una ostomia

A l'Hospital de Mataró es realitzen cada any unes 50 cirurgies que requereixen colostomies i iliostomies. En aquest tipus d'intervenció, el pacient surt de quiròfan amb una bossa adherida a l'abdomen per on evacua la femta o l'orina i, en un 30% dels casos, aquestes persones l'hauran de portar durant tota la seva vida. M. Antonia Viñals és la infermera estomatoterapeuta que atén aquests pacients i els hi proporciona una atenció integral i individualitzada per millorar la seva qualitat de vida.

Què és l'estoma? Una ostomia o estoma és una obertura creada quirúrgicament entre els intestins i la paret abdominal. És definitiva quan s'han hagut d'eliminar parts del recte, l'anus i el còlon per alguna malaltia, i el pacient passa a evacuar el contingut fecal a través d'aquesta obertura artificial i es recull en una bossa adherida a la pell.

Gran impacte psicològic. Acostumar-se a viure amb un estoma no és fàcil. A part de les possibles complicacions que poden sorgir arran de la intervenció o la col·locació de l'estoma, els pacients s'enfronten a una sèrie de dificultats que sovint provoquen temor, ansietat i, fins i tot, depressió, per la dificultat i inseguretat de tornar a les seves activitats diàries i a la seva rutina. En aquest sentit, els problemes més importats són els canvis físics i les dificultats en les relacions socials i de parella.

Atenció especialitzada. És molt important que els pacients ostomitzats comptin amb un professional de referència que els orienti i ajudi en tot el procés. Per això, és clau que en els hospitals hi hagi amb una infermera estomatoterapeuta encarregada d'ajudar als pacients i ensenyar-los a fer-se ells mateixos les cures i les higienes des del principi, ja que això els proporciona autonomia, afavoreix el retorn a la seva vida diària i afavoreix notablement la seva qualitat de vida.

A l'Hospital de Mataró, la M. Antonia Viñals és la infermera estomatoterapeuta que atén aquests pacients. Ella fa una visita prèvia a la cirurgia i els acompanya durant tot el procés, resolent dubtes, i donant solució a qualsevol complicació que pugui aparèixer, sobretot al principi. Una infermera que ofereix cures de qualitat i humanitzades, establint una relació de confiança amb el pacient.

Una nova vida. A Espanya viuen unes 70.000 persones ostomitzades, amb 16.000 nous casos cada any. Tot i la complicitat del procés, el pacient ha de veure l'estoma com una nova oportunitat de vida i recordar que pot tornar a fer vida normal i ser completament independent i autosuficient.