Cap a la co-creació d'espais verds de benestar

L'ús de vegetació contribueix a crear espais de treball més amables

L'equip d'infermeria de salut mental s'ha format per incorporar el treball amb plantes com a eina terapèutica amb persones de totes les edats. A més, la vegetació contribueix a crear entorns assistencials i de treball més agradables i que, per tant, ajuden al benestar psico-emocional de professionals i pacients.

El desplegament d'espais verds de benestar està sent fruit d'un procés de creació conjunta entre els professionals de salut mental, l'equip directiu i un expert extern, que aporta el coneixement i la metodologia de la intervenció.

L'equip de salut mental té una llarga trajectòria en la incorporació d'elements terapèutics no farmacològics addicionals a la teràpia grupal i la psicoteràpia, sobretot en l'àrea infantojuvenil, on treballen amb gossos, artteràpia, Legoteràpia i on fa uns mesos van plantar un hort amb els nens i nenes ingressats.

Espais verds de benestar. Aquest hort, i altres espais verds interiors i exteriors de l'Hospital de Mataró, han servit d'aula a professionals de l'equip d'infermeria que s'han format amb dues expertes de l'Asociación Española de Horticultura Social y Terapéutica. L'objectiu d'aquesta formació en jardineria i horticultura social és aprofitar les obres de reforma de la unitat d'ingrés de psiquiatria per crear espais més amables i espais verds de benestar. Està previst que les obres estiguin acabades el segon trimestre de l'any vinent.

L'estratègia: atenció integral a la persona. Aquesta és una acció de millora de l'experiència del pacient, eix vertebrador del Pla estratègic 2025 que s'articula al voltant de la persona atesa, abordant les seves necessitats clíniques, socials i emocionals. En aquest sentit, l'horticultura i la jardineria terapèutiques ja es fan servir al Servei Nacional de Salut britànic (NHS) amb contribucions evidents a la millora de l'ingrés del pacient de psiquiatria i a la humanització de l'atenció sanitària, que també són dos objectius estratègics a treballar els propers anys.

[+] Pla estratègic 2025

[+] Asociación Española de Horticultura Social y Terapéutica 

L'equip de salut mental, amb les docents, l'últim dia de la formació
L'equip de salut mental, amb les docents, l'últim dia de la formació