Salut desplega al Maresme la gestió de les baixes per ingrés des del mateix hospital

És una mesura que estalvia el desplaçament dels familiars al CAP i ajuda a desburocratitzar l'atenció primària

Aquest mes de novembre s'ha començat a implantar al Barcelonès Nord i Maresme la gestió de les incapacitats temporals (IT) per ingrés hospitalari des del mateix hospital, amb l'objectiu de treure aquests tràmits de l'atenció primària.

Amb aquest nou programa, les persones que ingressen a l'hospital, tant si entren per la via d'urgències com si entren per la via programada, poden tramitar la baixa laboral des del mateix hospital i la rebran automàticament a través de La Meva Salut, així s'estalvia el desplaçament dels familiars al centre d'atenció primària per gestionar-la.

La mesura beneficia la població en edat laboral i forma part del conjunt d'iniciatives del Departament de Salut destinades a desburocratitzar l'atenció primària. El canvi permet agilitzar els processos, disminuir el nombre de contactes a l'atenció primària per gestions d'aquest tipus, i millorar l'experiència del pacient i el seu entorn.

La baixa per incapacitat temporal la genera el mateix hospital quan es fa l'ingrés, si el pacient ho requereix, a partir de la informació que es recull en aquell moment. Tant la baixa com el primer comunicat es poden descarregar immediatament des de La Meva Salut. Els comunicats de confirmació següents s'han de tramitar des de l'atenció primària.

A Catalunya, la gestió de les IT des dels hospitals va començar a la Regió Sanitària Metropolitana Nord el febrer de 2022. La prova pilot es va realitzar amb una plataforma de gestió de baixes desenvolupada a l'Hospital Parc Taulí, com a hospital de referència de la zona, i amb la implicació de 19 equips d'atenció primària, l'Hospital, l'ICAM i el Servei Català de la Salut. El desplegament ha continuat aquesta tardor amb la incorporació progressiva de tots els centres hospitalaris de la Regió. En el conjunt de Catalunya es preveu estalviar entre 180.000 i 324.000 visites anuals a l'atenció primària, segons el volum de població activa que genera un ingrés hospitalari.