L'Hospital de Mataró acull la 2a Jornada de salut mental i discapacitat intel·lectual del Maresme

L'abordatge integral ha estat el tema central de la jornada "Entenent la persona", organitzada per la Fundació Maresme i el Servei Especialitzat en Salut Mental per a persones amb discapacitat Intel·lectual (SESM-DI) del Barcelonès Nord-Maresme. Un jornada on Granés Fundació ha presentat el llibret "Salut mental i discapacitat intel·lectual" i Dincat el fulletó "La salut mental és cosa de tothom", dues publicacions per promoure la coordinació dels àmbits sanitari i social.

L'Hospital de Mataró acull de nou aquesta jornada periòdica, que es va celebrar per primer cop el 2018 amb l'objectiu de compartir experiències i coneixement amb diferents professionals que donen suport a les persones amb discapacitat intel·lectual. De fet, els més de 160 inscrits procedeixen dels àmbits social i educatiu, a més del sanitari.

Per què cal una atenció a la salut mental diferenciada? Les persones amb discapacitat intel·lectual tenen sovint més dificultats a l'hora d'expressar el què els passa i/o comprendre el que els diu el professional i, a més, poden manifestar algunes patologies o malestar de forma diferent. Per aquest motiu, és necessari aplicar estratègies terapèutiques específiques des de una visió bio-psico-social i amb un nivell alt d'especialització.

Què són els SEMS-DI? Una de cada 100 persones a Catalunya té algun tipus de discapacitat intel·lectual. D'aquestes, el 40% presenta algun problema conductual o de salut mental. A Catalunya hi ha 10 Serveis Especialitzats en Salut Mental per a persones amb Discapacitat Intel·lectual (SESM-DI). L'equip de salut mental del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) gestiona el SESM-DI del Barcelonès Nord-Maresme.

Més enllà dels serveis especialitzats. L'atenció a la persona amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental o conductual no tant sols s'ha d'oferir per part d'equips especialitzats perquè també han de ser atesos pels serveis d'urgències, atenció primària, diferents especialistes mèdics i diferents serveis de la xarxa social. Per tant, és necessari proporcionar formació específica als diferents professionals dels serveis sanitaris i socials.

Atenció adequada a la persona. Per al seu tractament efectiu, els trastorns mentals o de la conducta requereixen d'un abordatge basat en l'atenció personalitzada i en un enfocament integral de les àrees sanitària i social. Precisament, el títol de la jornada -"Entenent la persona"- es refereix a aquesta especificitat. Calen, per exemple, entrevistes d'avaluació i manuals diagnòstics específics, i eines com els Sistemes Augmentatius i Alternatius de Comunicació (SAAC) que la Fundació Maresme presentarà durant la jornada com a sistema de comunicació que facilita la intervenció i l'atenció a les persones amb discapcitat intel·lectual i problemes de salut mentals o conductuals.

Treball conjunt de professionals i família. Amb l'objectiu de promoure l'autonomia, la inclusió i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual, és clau la coordinació dels serveis de salut general i els especialitzats, amb els àmbits educatiu i social, tant els serveis socials com les entitats del tercer sector. Així, durant la jornada professionals sanitaris de diferents entitats parlaran de l'atenció en els serveis d'urgències hospitalaris i en l'atenció primària, i l'Associació de Familiars Afectats per Trastorns de Conducta (AFATRAC) comentarà la participació de l'entorn familiar i social.

La interacció social promou la inclusió. La interacció social s'acostuma a associar a menys alteracions de la conducta, un millor estat d'ànim i, en definitiva, una major qualitat de vida. En aquest sentit, a la jornada es presenta l'experiència de la Fundació Tallers a Santa Coloma de Gramenet, on cerca activitats perquè les persones amb dicapacitat intel·lectual surtin del taller com, per exemple, passejar gossos o treballar en menjadors col·lectius, feines que permeten el contacte amb altres persones de la seva comunitat i que en faciliten la socialització i la inclusió.

La jornada. El Consorci Sanitari del Maresme i la Fundació Maresme han organitzat conjuntament la 2a Jornada de salut mental i discapacitat intel·lectual del Maresme amb el suport de la filial del Maresme de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, la participació de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, i les contribucions de Dincat i la Fundació Granés, que han presentat les seves publicacions.