Acord per modificar les condicions laborals de les guàrdies mèdiques

Un cop recuperada l’autonomia de gestió, el juny passat, el Consorci pot valorar nous acords de millora en les condicions laborals per als treballadors. Les guàrdies són el primer exemple del retorn a la normalitat de la negociació col·lectiva.

Ahir dijous, els representants legals del Consorci i de l'Associació Professional Facultativa (APF) van signar un acord per modificar el pacte de guàrdies mèdiques vigent, signat en data 20 de desembre de 2012 i prorrogat en data 29 de juliol del 2015.

La negociació col·lectiva. L'equip de direcció del Consorci es reuneix periòdicament amb els representants dels treballadors a fi de debatre i acordar millores en les condicions de treball dels empleats. Amb la pèrdua del règim especial d'autonomia de gestió, que es va aplicar el 2015 per haver tancat l'any anterior en dèficit, el Consorci va perdre també la capacitat de pactar millores laborals que comportessin un increment de despesa. El juny passat el Servei Català de la Salut (CatSalut) va comunicar formalment al Consorci la recuperació del règim especial d'autonomia de gestió.

L'inici d'una nova etapa. A partir de l'anunci el gerent del Consorci, Ramon Cunillera, es reuneix amb els membres del comitè d'empresa per formalitzar l'inici d'un procés de negociació orientat a concretar acords específics que comportin millores en àrees concretes. En aquella reunió, celebrada el mes de juliol, el comitè de treballadors presenta un document (una "plataforma de millores") que enumera un seguit d'aspectes a revisar, i que marca el full de ruta de la negociació col·lectiva a casa nostra: el pacte de guàrdies és el primer fruit de la reobertura d'aquest procés negociador.

En tractar-se el Consorci d’una empresa pública, les millores aplicables el 2023 estan condicionades a l’aprovació, per part del Parlament de Catalunya, dels pressupostos públics per a l’any vinent.

Jordi Cruz, de Metges de Catalunya, i Ramon Cunillera, gerent
Jordi Cruz, de Metges de Catalunya, i Ramon Cunillera, gerent