La resistència antimicrobiana, una pandèmia silenciosa

Avui, 18 de novembre, se celebra el Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics

El Consorci s'adhereix a la campanya de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses per l'ús prudent d'antibiòtics que porta per lema "Aturem la pandèmia silenciosa de les resistències antimicrobianes! Més ≠ Millor" i que vol donar visibilitat a la problemàtica de les resistències i la importància de fer un ús òptim dels antibiòtics. Està promoguda des del grup de treball inPROA-Cat (Grup d'Infecció Nosocomial i PROA) de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SCMIMC).

L'ús inapropiat o innecessari d'antibiòtics és el principal factor de risc pel desenvolupament de microorganismes multiresistents. El 2019 es van produir 4,95 milions de morts associades als bacteris multiresistents i aquesta multiresistència antimicrobiana serà la primera causa de mortalitat mundial al 2050, ocasionant 10 milions de morts anuals, més que el càncer o la diabetis.

La campanya de la SCMIMC insta als professionals sanitaris a ser conscients del paper que poden tenir en la lluita contra la resistència antimicrobiana, sobretot amb dues acciones claus:

  • ajustant el tractament antibiòtic als resultats microbiològics obtinguts
  • optimitzant la durada dels tractaments d'acord amb l'evidència científica

Actualment el Consorci participa en el Programa d'Optimització d'Antimicrobians (PROA) amb quatre grups de treball -hospitalari, pediàtric, comunitari i sociosanitari- i uns 30 professionals implicats. Aquests grups analitzen el consum d'antibiòtics i realitzen una anàlisi descriptiva de la sensibilitat dels microorganismes als antibiòtics que prescriuen als nostres pacients, amb especial interès en algunes de les infeccions més prevalents, com les urinàries. En funció dels resultats, s'incorporaran canvis en les guies de pràctica clínica.