Tesi doctoral de Cristina Surís

Cristina Surís, infermera del Consorci, va realitzar la setmana passada la lectura i defensa de la seva tesi titulada "Títol de la tesi: "Estudi de la prevalença i descripció d'un nou mètode diagnòstic per a l'ili paralític postoperatori".

El treball té com a objectiu principal desenvolupar i aplicar dins d'un servei de Cirurgia General i Digestiva d'un hospital, una metodologia d'avaluació sistemàtica clínica que permeti monitorar el postoperatori dels pacients de cirurgia colorectal i diagnosticar l'ili postoperatori (POI).

Per a l'estudi s'han reclutat 100 pacients de l'Hospital de Mataró i s'ha realitzat un seguiment postoperatori diari amb exploracions físiques -auscultació de sorolls abdominals i valoració de la distensió abdominal-, control de símptomes -aparició de nàusees o vòmits- i evolució de la tolerància oral, l'emissió del primer gas o la primera deposició.

Els pacients  que evolucionen favorablement presenten poca distensió abdominal, tenen sorolls abdominals audibles i tenen un índex de GI-2 (temps postoperatori de la primera deposició i la tolerància oral) de 98,6 hores de mitjana. Això es tradueix que aquests pacients recuperen trànsit gastrointestinal al voltant del quart dia de postoperatori.

En canvi, els pacients que han presentat un POI perllongat (13%) tenen distensió abdominal al cap de 48 hores d'evolució i sorolls abdominals audibles durant l'evolució postquirúrgica, i un índex de GI-2 de 195,5 hores de mitjana. A més, estan ingressats 11 dies més de mitjana que els pacients amb evolució favorable.

Així, s'ha pogut concloure que l'índex GI-2 és el marcador clínic més precís per a determinar el temps de recuperació del trànsit gastrointestinal. Aquest índex i el control de la distensió abdominal al cap de 48 hores postoperatòries, són els indicadors útils per a monitorar la funció intestinal postoperatòria i orientar el diagnòstic del POI,  fàcilment validable per l'equip d'infermeria.

La tesi ha estat dirigida per Pere Clavé, director Acadèmic, Recerca i Innovació del Consorci i Òscar Estrada, metge adjunt del Servei de Cirurgia General i Digestiva del CSdM. El tutor ha estat Salvador Navarro, cap de Departament de Cirurgia General i Digestiva de la Corporació Sanitària del Parc Taulí.