Beca PERIS per al projecte de millora del diagnòstic i tractament de la incontinència fecal en les dones de Mataró

Es tracta d'una malaltia infradiagnosticada i infratractada, que pateixen entre un 5 a un 15% de la població, principalment dones, i que afecta molt negativament a la seva qualitat de vida. És un dels 22 projectes seleccionats per la Generalitat, d'entre els 76 presentats, i ha aconseguit una beca PERIS de recerca en Atenció Primària de 151 mil euros.

El projecte, anomenat "Prevalença i fisiopatologia de la incontinència fecal en diferents fenotips de dones residents a la comunitat. Impacte en la QoL i necessitats terapèutiques" i  liderat per la metgessa de família Maria Bartolomé, se centrarà en la millora del cribratge i diagnòstic de la incontinència fecal (IF) en les dones residents a la ciutat de Mataró, on actualment es desconeix la prevalença. En aquest sentit, s'han fixat quatre objectius principals:

  1. Determinar la prevalença de la malaltia en tres fenotips de dones a la comunitat: parteres, dones postmenopàusiques i dones majors de 75 anys.
  2. Estudiar els diferents mecanismes pels quals es desenvolupa la IF i els seus símptomes, amb exploracions funcionals en cada tipologia de pacient.
  3. Establir nous circuits assistencials de seguiment de les pacients amb una òptima coordinació entre atenció primària, ASSIR i atenció hospitalària.
  4. Desenvolupar un programa formatiu per a professionals sanitaris per millorar el diagnòstic d'aquesta malaltia.

Es tracta d'un projecte multidisciplinar amb professionals de l'Atenció Primària i de la Unitat de Proves Funcionals Digestives del Consorci Sanitari del Maresme. També compta amb la col·laboració de l'equip de llevadores i ginecòlogues de l'ASSIR de Mataró i del centre de recerca IDIAP Jordi Gol.

La infermera Lucia Jurado recollint la beca
La infermera Lucia Jurado recollint la beca