L'Hospital de Mataró vol arribar al centenar d'intervencions anuals d'hiperplàsia benigna de pròstata amb làser Holmium

El Servei d’Urologia va incorporar fa un any aquesta tècnica làser, considerada la tecnologia més avançada en el tractament de la pròstata. La hiperplàsia és la patologia urològica benigna més freqüent en els homes, i afecta a més de la meitat dels majors de 50 anys.

La hiperplàsia benigna de pròstata (HBP) és un engrandiment de la glàndula prostàtica que provoca diverses molèsties i pot generar una obstrucció de la sortida de l'orina de la bufeta. Té un gran impacte en la qualitat de vida dels pacients i és el principal motiu de consulta a l'uròleg en homes de més de 50 anys, ja que la pròstata es van engrandint inevitablement amb l'edat.

Hi ha tres formes d'operar la HBP. Si la pròstata té un volum inferior a 60 cc, la tècnica que s'utilitza és la resecció transuretral (RTU) -que consisteix en la inserció d'un instrument anomenat resectoscopi per la uretra per extirpar el teixit que produeix l'obstrucció-  i en pròstates de més de 150 cc s'aconsella la cirurgia oberta, ja que el temps quirúrgic via endoscòpica seria molt llarg. És en pròstates d'entre 60 i 150 cc on s'està implantant l'ablació amb làser Holmium, menys invasiva i amb menys complicacions.

Aquesta cirurgia làser es va iniciar a l'Hospital de Mataró el març de 2021 i aquest any s'espera arribar al centenar d'intervencions amb aquesta tècnica. Els resultats han estat molt positius, ja l'ús del làser comporta un menor sagnat durant la intervenció, cap pacient ha requerit transfusió postoperatòria (mentre que la taxa de transfusions en la cirurgia oberta és del 10%, aproximadament) i la mitjana de dies que el pacient ha d'estar ingressat a l'hospital  s'ha reduït fins a les 48-72 hores, enfront els 4-5 dies  que requereix la cirurgia oberta.

A l'Hospital de Mataró, els uròlegs que realitzen aquesta tècnica són Mauro Sbriglio i Juan Llopis. Segons Sbriglio, "els resultats són molt similars a la cirurgia oberta però minimitzant les complicacions, ja que com no es fa cap incisió, no hi ha ferida i s'eviten infeccions i es redueix el dolor postoperatori". També afegeix que un altre benefici del làser Holmium per sobre d'altres làsers és que "el teixit extirpat s'extreu i es pot analitzar i quantificar, i això ajuda al diagnòstic d'altres patologies, com el càncer de pròstata"

A llarg termini també hi ha beneficis demostrats, ja que un estudi realitzat per l'Associació Europea d'Urologia indica que el 92% dels pacients intervinguts amb làser Holmium estan satisfets o molt satisfets al cap de sis anys, i que només un 1,4% va necessitar una reintervenció, mentre que entre els pacients sotmesos a una resecció transuretral, la taxa de reintervenció és del 8% als sis anys.