Professionals del Consorci dissenyen un programa informàtic que millora el procés de la dispensació ambulatòria de medicaments hospitalaris

Els medicaments hospitalaris de medicació ambulatòria s’utilitzen, principalment, per tractar el VIH, l’esclerosi múltiple, el càncer, la malaltia inflamatòria immunomediada, entre d’altres

Cada dia, més de 70 persones passen per l'Hospital de Mataró a recollir medicaments que requereixen d'un control i seguiment especial i que, per tant, no es poden comprar a les farmàcies. Ara, un programa informàtic desenvolupat pels equips de Farmàcia i Sistemes d'Informació optimitza tot aquest procés.

El dispensari de farmàcia ambulatòria de l'Hospital de Mataró va gestionar l'any passat 17.800 dispensacions de medicaments, de prescripció i especial seguiment hospitalari.

Un tipus de medicació a l'alça. Les prescripcions de medicaments hospitalaris de dispensació ambulatòria (MHDA) augmenten any rere any. Es tracta, principalment, de fàrmacs per al tractament del VIH, l'esclerosi múltiple, el càncer i la malaltia inflamatòria immunomediada, entre d'altres. Només l'any passat, el dispensari de farmàcia de l'Hospital de Mataró va atendre una mitjana de 71 pacients diaris.

Control i traçabilitat dels fàrmacs. Aquests medicaments requereixen d'un registre i validació farmacèutica per garantir l'adequada indicació i seguiment del pacient (variables clíniques, contraindicacions, interaccions, adherència i durada).

Treball en equip per optimitzar el procés de dispensació. Els equips de Farmàcia i de Sistemes d'Informació han dissenyat conjuntament un programa informàtic que optimitza el procés tot facilitant el seguiment i millorant la seguretat del registre.

Així doncs, el nou aplicatiu llegeix la targeta sanitària del pacient i mostra la medicació a dispensar, calculant alhora la data de la propera dispensació en funció de la dosi prescrita. També permet el registre dels lots dispensats per garantir la traçabilitat del fàrmac.

Al centre, l'Azhara Sánchez, farmacèutica i el Toni Ruiz, informàtic, que han liderat el projecte, amb dues tècniques del dispensari, la Marissa Gutiérrez i Amanda González
Al centre, l'Azhara Sánchez, farmacèutica i el Toni Ruiz, informàtic, que han liderat el projecte, amb dues tècniques del dispensari, la Marissa Gutiérrez i Amanda González
Captura del Programa de Medicació Ambulatòria (PMA)
Captura del Programa de Medicació Ambulatòria (PMA)