L’Hospital de Mataró va atendre més de 2.400 visites a Urgències per covid entre març i desembre de 2020

L’arribada de la COVID-19, el març de 2020, va alterar radicalment l'activitat ordinària i els espais de tots els centres del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), i ha tingut un impacte enorme en els diferents serveis i equips de professionals. Pel que fa a l'atenció hospitalària, el Servei d'Urgències de l'Hospital de Mataró va atendre, de març a desembre, 2.450 persones per COVID-19 i 1.284 persones van ingressar, de les quals 159 van haver de passar per l'UCI i 230 van morir.

Com s'observa als gràfics adjunts, els dos pics en nombre d'ingressos, que marquen clarament les dues onades, van ser el 5 d'abril, amb 190 pacients ingressats en un dia, i el 5 de novembre, amb 123 pacients. 

Activitat no-covid. La pandèmia va obligar a traslladar professionals de diferents serveis per atendre els pacients de COVID-19, i a reduir la circulació de persones en els centres sanitaris. A més, sobretot durant la primera onada es van haver de tancar els quiròfans (una part del bloc quirúrgic es va transformar en una UCI el mes de març) i es va anul·lar l'activitat programada d'allò que podia esperar.

Per això, es van reprogramar moltes visites, proves i intervencions quirúrgiques no urgents ni inajornables. Malgrat això, els equips de l'Hospital de Mataró van fer un esforç notable per compensar aquesta aturada i minimitzar l'augment de les llistes d'espera.

Aquest gràfic mostra l'activitat quirúrgica durant la pandèmia, amb un total de 13.400 intervencions quirúrgiques realitzades durant el 2020:

Altres dades que mostren l'activitat no-covid realitzada i l'esforç dels professionals del CSdM:

  • 256.150 visites als metges especialistes de consultes externes
  • 21.600 sessions d'Hospital de Dia (en cap moment es van aturar els tractaments de quimioteràpia als pacients amb càncer)
  • 19.650 fórmules preparades al Servei de Farmàcia (300 més que l'any anterior)
  • 78.500 exploracions radiològiques
  • 1.803.850 proves de laboratori
  • 42.000 sessions de fisioteràpia
  • 8.400 casos atesos per l'equip de Treball Social

La recerca tampoc s'atura. Durant el 2020, el CSdM tampoc va deixar de fer recerca i, per primer cop, es va assolir la fita de 100 articles científics publicats en un any. Un 46% de la producció total va ser liderada per investigadors del Consorci, i un 15% dels estudis publicats estan destinats a cobrir necessitats de pacients afectats per la COVID-19

En els últims quatre anys, el CSdM ha augmentat la seva producció d'articles en un 20%, publicant un total de 348 articles des de 2017, 103 dels quals en revistes de primer quartil.

Memòria 2020. Totes aquestes dades són part del resum anual d'activitat del CSdM que, amb un format senzill i sense paper, adaptat a la visualització des del mòbil, reflecteix l'esforç dels professionals que conformen el Consorci. La podeu consultar en l’enllaç adjunt a la notícia.