Lectura i defensa de la tesi doctoral de Viridiana Arreola

Viridiana Arreola, logopeda del Consorci Sanitari del Maresme, presentarà divendres 18 de juny la seva tesi doctoral "Efecte terapèutic de l'estimulació elèctrica transcutània en la disfàgia orofaringea postictus crònic: Assaig clínic aleatoritzat i controlat amb dues intensitats d'estimulació". Serà a les 11 hores a la sala d'actes de l'Hospital de Mataró.

El treball té com a objectiu principal avaluar l'efecte del tractament de l'estimulació elèctrica transcutània a curt, mitjà i llarg termini en persones amb disfàgia orofaringea postictus en fase crònica.  

Es va realitzar un estudi controlat aleatoritzat , amb tres grups de tractament, a un any de seguiment amb 90 pacients que van estar ingressats a l'Hospital de Mataró a causa d'un ictus i que en fase crònica encara presentaven disfàgia orofaringea amb alteracions de la seguretat de la deglució. Per evitar les complicacions de la disfàgia orofaringea els tres grups van ser tractats amb mesures compensatòries d'espessidor i dieta modificada; el grup control només va rebre aquest tipus de tractament mentre que els altres dos grups van rebre tractament d'estimulació elèctrica: un tractament sensorial i l'altre neuromuscular (motor). Es va evidenciar que en comparança al grup control, tots dos  grups de tractament d'estimulació elèctrica milloraven la funció deglutòria accelerant la resposta motora orofaringea: reduint el temps per tancar el vestíbul laringi, obrint més ràpid l'esfínter esofàgic superior, reduint la severitat de les alteracions de la seguretat i augmentant les deglucions segures a més, els tractaments d'estimulació elèctrica van reduir significativament la necessitat de fer ús d'espessidor  per mantenir una deglució segura. Així mateix, es va demostrar que el tractament té efecte immediatament després de rebre el tractament, es manté als 6 mesos i fins a l'any de seguiment.

La tesi ha estat dirigida per Pere Clavé, director de Recerca i Innovació del CSdM i Cap del laboratori de fisiologia gastrointestinal CIBERehd CSdM-UAB i Laia Rofes, Clinical Trials Manager Neos Surgery i exinvestigadora del laboratori de fisiologia gastrointestinal CIBERehd CSdM-UAB. El tutor és Miquel Quer, director del Servei d'ORL de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El tribunal està compost per Salvador Navarro, cap del departament de Cirurgia  de l'Hospital Parc Tauli i catedràtic de la UAB, com a president; Mercedes Velasco, cap de la Unitat de Foniatria i Logopèdia del departament de Rehabilitació de l'Hospital Vall d'Hebron, com a secretaria; i Rosa Terré, cap de Servei de Medicina Física i Rehabilitació del Consorci Hospitalari de Vic, com a vocal.