Un cop d'ull: Més de 1.000 persones són ateses cada any al Maresme per depressió

A Espanya se suïciden deu persones cada dia i més de la meitat pateixen depressió, per això és important identificar-la en les primeres fases i acudir a un especialista per iniciar un tractament

La depressió és una malaltia que afecta el funcionament cerebral, alterant l'estat d'ànim, els pensaments i el comportament d'una forma persistent de tal manera que la persona pateix i se sent incapaç de mantenir les seves activitats quotidianes com la feina, els estudis o les activitats socials. És un dels trastorns mentals més freqüents, que afecta 3,5 milions de persones a tot el món, més dones que homes. Es calcula que entre el 8% i el 15% de la població pateix depressió en algun moment de la vida.

A la comarca. Al Maresme, més de 1.000 persones són ateses cada any per depressió i prop del 18% necessiten estar hospitalitzades per recuperar-se. En aquest sentit, el Consorci Sanitari del Maresme és el centre de referència per a l'atenció de salut mental a tota la comarca i dóna servei a una població de més de 430.000 persones, atenent infants, adolescents i adults.

Causes. La depressió pot aparèixer per causes biologies, de forma aïllada o associada a moltes altres malalties físiques (accident  cerebrovascular, càncer, infart de miocardi, diabetis i altres), però també com a resultat de factors ambientals:

Més que tristesa. La depressió no s'ha de confondre amb la tristesa, ja que no es tracta d'un estat d'ànim sinó d'una malaltia que pot durar mesos o anys, amb símptomes diversos i que necessitat tractament. Els símptomes més habituals són l'estat d'ànim trist, la falta de motivació, els pensaments pessimista o de culpa, la pèrdua d'apetit i pes, l'insomni. Si una persona presenta cinc o més dels següents símptomes és possible que pateixi una depressió:

El perill del suïcidi. A causa de la seva freqüència i el grau d'afectació que comporta per al pacient, la depressió és considerada una de les malalties que genera major discapacitat. La seva principal complicació és el suïcidi i així ho demostren les xifres: a Espanya se suïciden deu persones cada dia i més de la meitat pateixen depressió. Per aquest motiu és de vital importància identificar-la en les primeres fases i acudir a un especialista per iniciar un tractament, que en funció de les característiques i la gravetat del pacient, requerirà l'ús de fàrmacs, teràpia psicològica o altres tractaments.

Descarregar UCdU - Febrer 2021 (PDF 856,02 Kb)