L’Hospital de Mataró utilitzarà una app per controlar el dolor postoperatori en intervencions sense ingrés

Els pacients poden reportar una autoavaluació del dolor que tenen a través del telèfon mòbil i es millora el control postoperatori, el patiment del pacient i el risc de complicacions

Es tracta de l'app PostOp at Home, que després de diverses proves pilots i un assaig clínic que demostra la seva eficàcia, es començarà a utilitzar a l'UCSI durant el mes de març. Les tres primeres intervencions a les quals s'incorporarà aquest seguiment del dolor postquirúrgic seran les colecistectomies, les operacions d'hèrnies inguinals i hemorroides. Progressivament, s'anirà ampliant a altres cirurgies fins a completar tota l'oferta de Cirurgia Major Ambulatòria de l'Hospital.

Dolor del postoperatori. La cirurgia sense ingrés és una pràctica en auge i cada vegada més als centres hospitalaris s'estan oferint cirurgies ambulatòries de major complexitat en persones amb edat avançada o amb alta comorbiditat. Això implica que el pacient marxa el mateix dia a la seva casa i les possibles complicacions postoperatòries, entre les quals està el dolor, han d'estar controlades d'alguna manera.

Com funciona? Una vegada operat i abans de marxar a casa, el pacient s'instal·la l'app en el seu telèfon i, mínim tres cops al dia, s'ha d'autoavaluar el seu dolor i respondre un qüestionari. Aquestes dades, que arriben directament els professionals del Servei d'Anestèsia de l'Hospital, permeten tenir un millor maneig del control postoperatori. L'aplicació també proporciona la corba de dolor de cada pacient i transfereix la informació a l'equip mèdic en temps real, integrant-la a la història clínica del pacient.

Programa d'Innovació Mentor. Aquesta aplicació ha estat creada per un equip de professionals del Consorci -dels serveis d'anestesiologia, cirurgia general i sistemes d'informació- a partir de la idea de l'anestesiòleg Sergio Vitale. El seu desenvolupament s'ha fet en el marc del Programa Méntor CSdM, un curs d'Emprenedoria, Innovació i Salut, promogut per la Fundació Salut Consorci Sanitari del Maresme, EURECAT i el TecnoCampus, i adreçat a emprenedors, professionals sanitaris i de sectors afins que volen desenvolupar un projecte tecnològic aplicable al camp de la salut.