S'aconsegueix rebaixar a la meitat la pèrdua de pes en pacients ingressats per COVID-19 i reduir la desnutrició

Un estudi de l'equip de motilitat digestiva demostra la importància de cobrir els requeriments calòric-proteics dels pacients per ajudar a combatre la malaltia i reduir-ne les seqüeles. A partir de la segona onada de la pandèmia, s'ha aplicat un protocol de suplementació nutricional als malalts de COVID-19, ja en el moment de l'ingrés, que ha permès reduir a la meitat la pèrdua de pes dels pacients i millorar el seu estat nutricional per combatre millor la malaltia.

L'aprenentatge de la primera onada de la pandèmia va permetre estudiar com la malaltia actua generant en el pacient un estat d'hipercatabolisme (alteració metabòlica quan una persona es troba en un estat crític produint-se una major despesa energètica i destrucció de musculatura esquelètica). La pèrdua de pes està explicada per aquest hipercatabolisme i també pels vòmits i diarrees associats a la malaltia, la dificultat de menjar per la insuficiència respiratòria i l'aplicació d'oxigen i la disfàgia. La COVID-19 genera molts casos de desnutrició severa.

A la primera onada, l'equip investigador de motilitat digestiva del Consorci va desenvolupar un estudi de recerca juntament amb Nutricia, l'àrea de nutrició especialitzada de Danone Specialized Nutrition, amb l'objectiu d'analitzar l'aparició de la desnutrició i la disfàgia en pacients COVID-19. En aquesta investigació clínica se'n van cribar un total de 205 pacients i es va detectar un 45,5% de malnutrició a l'alta. També es va observar que la pèrdua de pes, sobretot dels pacients malnodrits, havia estat molt significativa.

A la segona onada, aplicant un protocol de suplementació nutricional precoç i  una dieta hospitalària hipercalòrica-hiperproteica a 401 pacients, s'ha comprovat que la malnutrició en el moment de  l'alta del pacient s'ha reduït a 32,7% i la pèrdua de pes també ha estat sensiblement menor,  ja que la pèrdua mitjana de 6 kg en tot el procés de la malaltia (des que inicien els símptomes a casa fins que marxen d'alta) que es va observar durant la primera onada, en aquesta segona onada s'ha situat entorn dels 3 kg.  Segons els investigadors, la intervenció precoç és fonamental per evitar que es produeixi la pèrdua de pes i la desnutrició.

Recuperació postcovid. L'Hospital de Mataró no només ha treballat aquesta situació en el període en què el pacient està ingressat sinó també en el període posterior. Des de la primera onada es va dissenyar una dieta de recuperació postcovid que es lliurava amb l'alta mèdica. Com a resultat d´aquesta intervenció, s'ha observat que la majoria de pacients han recuperat el pes perdut i la malnutrició als 3 i 6 mesos de patir la malaltia.

Pel que fa a la disfàgia, a la primera onada, va ser d'un 44,8% (35,3% dels quals eren nous casos). A l'alta mèdica de la segona onada, el percentatge baixa del 44,8% a un 27,6%. Segons els investigadors, aquesta dada reflexa, probablement, el fet que el pacient d'aquesta segona onada té menys edat i, per tant, es veu menys afectat, malgrat que també s'investiguen altres aspectes.