Aprimar-se abans d'una cirurgia bariàtrica condiciona el pes del pacient dos anys després de la intervenció

S'han analitzat les dades de 114 pacients que es van sotmetre a cirurgia primària per obesitat mòrbida entre els anys 2016 i 2017 a l'Hospital de Mataró

Segons un estudi realitzat per professionals dels serveis de Cirurgia, Dietètica i Recerca del Consorci, existeix una relació entre la pèrdua de pes preoperatòria i la pèrdua ponderal postoperatòria dels pacients que se sotmeten a una cirurgia bariàtrica: aquells que van perdre percentualment més pes abans de la intervenció amb la dieta líquida hipocalòrica i hiperproteica establerta en el protocol, han presentat també una major pèrdua ponderal passats els primers dos anys després de la cirurgia. Aquests resultats s'han presentat en el Congrés Nacional de Cirurgia 2020 (Virtual) que es va celebrar la setmana passada.

L'estudi s'ha realitzat analitzant les dades de 114 pacients que es van sotmetre a cirurgia primària per obesitat mòrbida entre els anys 2016 i 2017 a l'Hospital de Mataró.

La importància d'un estil de vida saludable. Aquests resultats fan pensar que una major incentivació del canvi en l'estil de vida després de la cirurgia bariàtrica en els pacients que han perdut menys pes inicialment amb la dieta líquida podria millorar la seva pèrdua ponderal a mig termini. 

Greus conseqüències de l'obesitat. A Espanya, la meitat de la població adulta pateix sobrepès i, d'ells, un 25% sofreix d'obesitat. A més, es calcula que en els últims 30 anys la prevalença d'obesitat a Espanya s'ha multiplicat per 2,4.

Aquest problema restarà 2,6 anys de vida als espanyols en 2050 hi ha una llarga llista de les malalties que amb freqüència van associades a l'obesitat: malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2, hipertensió, apnea del son, artrosi degenerativa, alguns tipus de càncer, dislipèmia i infertilitat, entre altres.

Capdavanters en cirurgia bariàtrica. L'Hospital de Mataró és el cinquè centre sanitari (de 14) que més intervencions d'obesitat mòrbida fa a Catalunya, totes elles per laparoscòpia i amb bons resultats a mig i llarg termini. La Unitat Funcional pel tractament de l'Obesitat Mòrbida del Maresme i Vallès Oriental (UFOM) va iniciar la seva activitat l'any 2006 amb l'objectiu d'oferir, als pacients amb obesitat mòrbida de les nostres comarques, el millor tractament possible amb un abordatge multidisciplinari, coordinat i efectiu. Des de llavors, gairebé 800 pacients han estat tractats mèdica, dietètica i quirúrgicament amb resultats equiparables als estàndards internacionals.