Un cop d’ull: 700 maresmencs són diagnosticats cada any d’osteoporosi

A tot el món es produeixen cada any 1,3 milions de fractures de vèrtebres, maluc i canell a causa de l'osteoporosi, sobretot en gent gran

Els especialistes del Consorci Sanitari del Maresme realitzen cada any més de 1.500 densitometries per diagnosticar aquesta malaltia que causa, al nostre país, una fractura òssia cada tres segons.

L'osteoporosi es caracteritza per una disminució del teixit ossi, que fa que augmenti la fragilitat dels ossos i la possibilitat de patir fractures. És una malaltia crònica que pateixen 3,5 milions de persones a Espanya i més de 200 milions a tot el món, i que afecta majoritàriament a les dones postmenopàusiques (4 de cada 5 pacients és dona). La Unitat de Reumatologia del Consorci Sanitari del Maresme realitza més de 1.500 densitometries cada any i diagnostica anualment uns 700 pacients amb aquesta malaltia.

Malaltia silenciosa. L'osteoporosi no causa dolor ni té cap mena de símptoma i, és per això, és una de les malalties més infradiagnosticades: el 80% de les persones que pateixen una fractura osteoporòtica no estan diagnosticades ni tractades. A tot el món es produeixen cada any 1,3 milions de fractures de vèrtebres, maluc i canell a causa de l'osteoporosi, sobretot en gent gran, sent una de les principals causes de mortalitat i discapacitat en la tercera edat.

La importància de la prevenció. Com passa amb moltes altres malalties, la prevenció és molt important i, a part de portar una vida sana, és fonamental enfortir els ossos des de joves, principalment a través de l'alimentació: ingerir molts lactis i altres aliments rics en calci. A més, es recomana realitzar activitat física regularment per a enfortir ossos i articulacions, una dieta rica en vitamina D, mantenir el pes corporal i evitar el consum de tabac, alcohol i cafeïna. Amb aquestes mesures preventives es pot arribar a reduir la possibilitat de desenvolupar una osteoporosi fins a un 50%.

UCdU Setembre 2020 (PDF 730,82 Kb)