"+ Salut x a un futur millor": El Consorci planteja un abordatge integral de la Covid-19, en la nova etapa de la malaltia

La Covid-19 protagonitzarà la campanya anual de captació de fons per a projectes de recerca amb impacte local

A partir de l'experiència acumulada pels nostres professionals durant les setmanes més intenses de la pandèmia, s'han identificat un seguit d'actuacions que cal desplegar per millorar la manera com atenem els pacients de Covid i els seus familiars. Aquestes actuacions, algunes de les quals ja estan en marxa, s'articulen en tres eixos complementaris: assistencial, social, i de recerca-innovació. L'objectiu és afrontar de forma eficaç la nova etapa de la malaltia i estar millor preparats en cas d’una altra emergència sanitària.

Donat l’abast de la iniciativa, dedicarem a la Covid-19 la campanya anual de captació de fons “Impulsem la recerca", que es va posar en marxa l'any passat per promoure la recerca biomèdica lligada a la comarca del Maresme i orientada a obtenir resultats que impactin en la qualitat de vida dels seus habitants. La campanya del 2019 va estar dedicada a la disfàgia (dificultat per empassar aliments i begudes) amb el lema “El menjar cura!” i s’hi van recaptar 50.000€.

Les lliçons apreses

L'actuació integral que posa en marxa el Consorci per combatre la Covid-19 és el resultat d'aplicar els coneixements adquirits durant  els mesos de més incidència de la pandèmia, i consta de tres eixos:

  1. Canviar el circuits d'atenció als pacients
  2. Intensificar la recerca i la innovació en la malaltia
  3. Implantar accions d'incidència directa en la societat.

Aquest abordatge integral "és la millor forma d’afrontar les seqüeles de la malaltia i els diferents rebrots, així com una possible nova emergència sanitària" afirma Ramon Cunillera, gerent del Consorci, que conclou que "el nou escenari esdevingut de la pandèmia ens obliga a fer una reflexió conjunta entre professionals de la salut, les administracions i els pacients. Des del Consorci volem ser part activa d’aquest debat sobre el nostre model sanitari, i començar a actuar ja en aquells àmbits on tenim capacitat de fer-ho, amb un impacte clar en els habitants del Maresme".

És per aquest motiu que la campanya anual Impulsem la recerca amb impacte local es dedicarà a la Covid-19, amb l'objectiu de millorar a la comarca del Maresme l'abordatge de la malaltia, de les seves seqüeles i de la relació amb les famílies.

L'eix assistencial

Pel que fa a l'atenció al pacient de Covid-19, el Consorci està realitzant les actuacions següents:

  • Desplegar els diversos programes que s'han creat per tractar les seqüeles de la malaltia (psicològiques, neurològiques, múscul-esquelètiques, càrdiovasculars, nutricionals i dermatològiques, entre d’altres).
  • Consolidar el treball en equips multidisciplinaris, on col·laboren professionals mèdics de diferents especialitats, d'infermeria, auxiliars, administratius, tècnics de suport, etc.
  • Activar el nou protocol de detecció de casos Covid als centres d'atenció primària i a l'Hospital de Mataró, de manera que s'estableix un sistema d'alerta davant d’un increment dels casos
  • Mantenir les estructures polivalents i flexibles dintre dels hospitals de Mataró i de Sant Jaume per poder respondre ràpidament a un nou increment d'ingressos.

L'eix de recerca

Durant la pandèmia es va constituir el Grup de Recerca Covid-19, que integra diferents equips investigadors del Consorci i aplega, per tant, recursos de diferents àmbits de coneixement. Aquest equip transversal està treballant en quatre camps:

  • Estudi serològic i epidemiològic dels treballadors del Consorci (2.000 persones) amb l'objectiu de conèixer millor com actua la malaltia, trobar factors de predisposició i estudiar la manera de prevenir-los.
  • Estudi sobre rehabilitació funcional en malalts post-Covid, donada la transcendència de les seqüeles quant a la pèrdua de funció muscular.
  • Participació en un estudi clínic multicèntric sobre l'ús combinat d'antivirals i corticoides per tractar la covid-19 en la fase aguda de la malaltia.
  • Estudi sobre la relació entre la Covid-19, la disfàgia, els transtorns nutricionals i la pèrdua de pes que pateixen els malalts, i que podrien condicionar l'evolució de la malaltia.

L'eix social

Dues de les grans lliçons apreses durant l'emergència sanitària, a partir de l'experiència dels profesionals de primera línia, han estat la necessitat d'actuar sobre

  • Les condicions d'acompanyament a la gent gran el que implica, d'una banda, la coordinació entre les residències geriàtriques, els centres d´atenció primària i l'àrea de geriatria dels hospitals de Mataró i de Sant Jaume i, d'altra banda, la formació pel personal dels centres de gent gran perquè adquireixin habilitats de maneig de les situacions creades per la pandèmia (utilització d'EPI, prevenció, aïllaments, cures de malalts, etc). En aquest sentit, ja hem dissenyat un curs essencial de cures Covid-19 i síndromes geriàtrics per a professionals de residències amb la col·laboració del Tecnocampus-Mataró destinat a les infermeres, auxiliars, gerocultors, cuidadors formals i informals i familiars dels residents.
  • La humanització de l'atenció al malalt i als seus familiars, tot consolidant iniciatives com ara la relació telemàtica amb les famílies dels pacients ingressats o les visites de final de vida.

Superem la Covid al Maresme

Aquesta intervenció integral requereix d'actuacions en diversos àmbits, i és per aquest motiu que el Consorci dedicarà a la Covid-19 la campanya de captació de fons del programa anual Impulsem la recerca, que cada any se centra en un o dos projectes de recerca el resultat dels quals impacta directament en els habitants de la comarca del Maresme. Així doncs, la campanya d´enguany porta per lema "+ Salut x a un futur millor: superem junts la Covid al Maresme".