El Consorci edita un còmic de com abordar l’ansietat i emocions en període de Covid

El document ha estat avalat per la Societat Espanyola de Psiquiatria, la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, i la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica.

Paloma Fernández, psiquiatra de l'Hospital de Mataró, i l'il·lustrador de la revista "El Jueves", Julio A. Serrano, han creat, de forma altruista, una guia visual en format còmic per facilitar als pacients de Covid com abordar l'ansietat i les emocions en aquest període de pandèmia.

"No Panicovid”. La guia essencial per a vèncer el pànic al coronavirus" és una col·lecció de tres documents en format còmic que expliquen com funciona el nostre cervell davant situacions d'alarma i per què aquesta reacció pot derivar en ansietat i dificultats per a regular les nostres emocions. El seu objectiu és ajudar pacients, familiars i amics a bregar amb la por que suscita el coronavirus i, molt especialment, el desequilibri emocional associat al pas per les unitats de crítics i a l'aïllament de l'ingrés hospitalari característic de la Covid.

Els 4 habitants del cervell. La història s'articula en tres capítols (un dedicat a l'UCI, un altre a l'hospitalització, i un altre al paper de les famílies durant el confinament) en els quals el narrador es fica literalment dins del teu cap, del teu cervell, on coexisteixen quatre personatges: Frontal, Hipocamp, Amígdala i Cíngulo, que "és un absolut neuròtic": quan la interacció entre ells no és harmònica, poden produir-se desequilibris en el nostre estat emocional. Ser conscient d'això és el primer pas per a fer front al pànic i a l'ansietat i prevenir, així, la prolongació del malestar emocional i l'angoixa.

Humor científicament acreditat. El resultat d'aquesta col·laboració ha estat avalat per la Societat Espanyola de Psiquiatria, la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, i la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica. Es tracta d'un reconeixement d'aquest còmic com a document d'interès mèdic-sanitari.

Les tres fases del projecte. Els equips de Psiquiatria i UCI de l'Hospital de Mataró han desenvolupat conjuntament la documentació i el plantejament del primer fascicle. En els altres dos lliuraments, que es faran públiques en els mesos de juny i juliol, també participen els equips de Medicina Interna i de les unitats d'ingrés Covid.

Accés universal i gratuït. L'ambició dels dos autors, dels professionals sanitaris que han participat, i del Consorci és que aquest material arribi al màxim de persones possible, i pugui servir d'ajuda a tots aquells que el necessitin. Per aquest motiu, qualsevol persona, de qualsevol hospital, mitjà de comunicació o institució pública és lliure d'imprimir-ho, compartir-ho, publicar-ho i distribuir-ho. Dins el Consorci, el primer còmic ja s'ha començat a distribuir entre els pacients ingressats una vegada han sortit de l'UCI.

NO Panicovid (PDF 1,79 Mb)