Notícia
06/06/2013
Es posen en marxa les noves rutes assistencials
Es tracta de circuits consensuats entre tots els centres d'atenció primària i atenció especialitzada del Maresme que determinen com s'atendrà i quin centre atendrà els malalts d'MPOC, diabetis, insuficiència cardíaca crònica i depressió a la comarca. Les rutes inclouen les últimes novetats en el tractament de les malalties -de les més comunes al territori-, i permetran als centres sanitaris compartir tota la informació del pacient.

El Consorci Sanitari del Maresme, l’Institut Català de la Salut i la Comunitat Terapèutica del Maresme han consensuat quatre rutes assistencials que determinaran quin és el circuit que han de seguir els malalts d’MPOC, diabetis, insuficiència cardíaca crònica i depressió que s’atenguin als centres sanitaris del Maresme.

 

Unificar criteris
Les rutes permetran als centres compartir la informació del pacient, de manera que, independentment del centre on es visiti, els professionals sanitaris coneixeran el seu historial de salut. Una altra de les novetats és que, a partir d’ara, tots els centres tindran una mateixa guia de referència per tractar la malaltia. La selecció d’una guia de referència ha servit, al seu torn, per incorporar les últimes novetats en l’atenció de cada una de les quatre afeccions cròniques.

 

Fins ara, només existien guies de pràctica, diferents a cada centre, que aconsellaven com abordar la malaltia. En canvi, les rutes estableixen com atendre i tractar el pacient un cop ha estat diagnosticat. Això ha estat possible gràcies al treball en equip entre professionals mèdics, d’infermeria i de farmàcia del Consorci Sanitari del Maresme i l’Institut Català de la Salut, així com, en el cas de la ruta sobre depressió, de la Comunitat Terapèutica del Maresme.

 

Malalties cròniques comunes
Les quatre rutes assistencials tracten quatre de les malalties més comunes entre la població, i que, pel seu caràcter crònic, generen una despesa farmacèutica i un nombre d’ingressos hospitalaris elevats. A més, poden provocar un gran nombre de complicacions. Es calcula que 10 de cada 100 malalts són diabètics, mentre que un 5% pateixen MPOC. En el cas de la insuficiència cardíaca crònica, el percentatge oscil·la entre el 2% i el 3% en la població més gran de 45 anys, i pot arribar a ser superior al 10% en pacients majors de 70 anys. Pel que fa a la depressió, al llarg de la seva vida, el 20% d’homes i el 27% de dones en patirà.


 Tornar enrere