Paloma Varela defensa la seva tesi doctoral

Serà divendres 3 de novembre a les 12 hores a l'aula Burriac de l'Hospital de Mataró (soterrani 2). El projecte de la Paloma Varela, psiquiatra i coordinadora de psiquiatria infantojuvenil del Consorci Sanitari del Maresme, té com a objectiu avaluar la validesa diagnòstica de la prova de la vergència ocular (PVO) en el TDAH en infants d'entre 7 i 17 anys, així com demostrar si pot servir com indicador de gravetat o pronòstic de la malaltia.

Està demostrat la vergència ocular està relacionada amb l'atenció encoberta i que durant la fixació de la mirada els estímuls visuals modulen l'angle de vergència ocular (AVO) en funció de la seva capacitat per a captar l'atenció, per la qual cosa el moviment de vergència ocular podria representar un biomarcador de l'atenció visual avaluat mitjançant tècniques de rastreig ocular.

Els resultats demostren que la PVO té una precisió del 96,3% a l'hora de classificar infants amb TDAH, però que els marcadors de vergència no mostren canvis significatius que permetin inferir que puguin ser marcadors pronòstics de l'evolució de la malaltia o de resposta al tractament.

La conclusió és que les respostes de vergència ocular podrien utilitzar-se com a marcador per a recolzar el diagnòstic clínic de TDAH en la població infantojuvenil, però no per avaluar l'eficàcia del tractament.

Direcció. La tesi ha estat dirigida per Josep Cañete, antic Cap de Servei de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari del Maresme i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i Hans Supér, professor ICREA Universitat Barcelona i Co-Fundador de BGaze. El tutor és Antoni Ramos, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i professor titular de Psiquiatria de la (UAB).

Tribunal. Miquel Casas catedràtic emèrit de la UAB, Montserrat Pàmies, cap del Servei Psiquiatria infantil Hospital Parc Tauli i Javier Quintero, cap de Servei de Psiquiatria i Salut Mental de l'Hospital Universitario Infanta Leonor (Madrid) i professor de la Universitat Complutense de Madrid (UCM).

Títol complet de la tesi: "Validació d'una nova prova diagnòstica basada en la vergència ocular per al trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) en la infància".