L'Hospital de Mataró serveix diàriament fins a 50 dietes texturitzades als pacients ingressats amb disfàgia

El centre és pioner en aquesta adaptació del menjar a nivell hospitalari que, a diferència dels triturats convencionals en forma de puré, treballa els plats des de tres vessants: la textura i viscositat, el contingut calòric i proteic i l'adaptació organolèptica (plats apetitosos, amb sabor i una bona presentació). Els pacients han valorat amb un "notable alt" els nous menús.

Cada dia se serveixen entre 40 i 50 dietes texturitzades a totes les unitats d'hospitalització i l'objectiu és que aquests pacients puguin menjar amb seguretat i gaudir dels àpats durant el seu ingrés.

Treball en equip. La triple adaptació de la dieta de persones ingressades amb disfàgia ha estat concebuda per un equip multidisciplinari format per professionals del Consorci (equips de Dietètica i Nutrició, motilitat digestiva i recerca) i d'Arcasa, que és l'empresa que gestiona la nostra cuina i que ha destinat un cuiner específicament a la creació d'aquests menús adaptats, i a la seva producció dintre d'una cuina hospitalària. Són plats dissenyats amb la col·laboració de la Fundació Alicia, Furega i l'Escola Superior d'Hosteleria de Barcelona (ESHOB).

Malaltia freqüent en els ancians ingressats. La disfàgia orofaríngia és una malaltia molt associada a l'envelliment i fins al 45% dels ancians hospitalitzats no empassen bé. També la pateixen gairebé la meitat de les persones que han patit un ictus i prop del 90% de les persones amb Alzheimer o Parkinson. És, doncs, molt comú a la nostra societat tot i que es diagnostica poc.

Mataró ciutat cuidadora. Aquesta és una de les actuacions incloses en el projecte europeu PECT Mataró-Maresme: ecosistema d'innovació per a les ciutats cuidadores, finançat amb fons FEDER. Dins aquest projecte, el Consorci és responsable de l'operació 4: Diagnòstic i tractament innovador de la fragilitat i la disfàgia orofaríngia: per un envelliment saludable i autònom.

Ensalada russa amb lactonesa i olivada, servida en dues textures diferents (xafable amb forquilla i puré espès)
Ensalada russa amb lactonesa i olivada, servida en dues textures diferents (xafable amb forquilla i puré espès)