Notícia
29/11/2019
El Consorci s'adhereix a la commemoració del Dia Mundial de la SIDA

Aquesta jornada és una nova oportunitat per insistir que els avenços científics i socials han millorat la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb VIH però també per recordar que cada any es produeixen noves infeccions i que encara no es disposa d’un tractament curatiu. A l’Hospital de Mataró s’han detectat 37 nous diagnòstics de VIH en els últims tres anys.

Aquest diumenge 1 de desembre és el Dia Mundial de la SIDA, que se celebra des de fa més de 30 anys amb l’objectiu que entitats, col·lectius i persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/sida i mostrar solidaritat internacional. Aquest any, la majoria d’actes s’han avançat a avui i el Consorci Sanitari del Maresme participa en aquesta diada amb quatre taules informatives que tenen l’objectiu de fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH. Les taules estan situades als següents centres:
- Hospital de Mataró: vestíbul principal
- Edifici de Salut Mental
- ABS Mataró Centre
- ABS Cirera Molins

 

VIH i Virus del Papil·loma Humà. L’Hospital de Mataró també acull avui una conferència sobre "Infecció pel VIH i Virus del Papil·loma Humà (VPH), a càrrec d’Adrià Curran, metge del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron. El VPH és la infecció de transmissió sexual més comuna i, habitualment, és eliminat pel mateix cos de manera natural sense provocar cap lesió. En canvi, en persones amb el sistema immunitari debilitat, com ara les persones amb infecció pel VIH, aquest virus pot provocar lesions que poden evolucionar a càncers, principalment d’anus o de coll uterí. La infecció d’alguns tipus de VPH es pot prevenir amb vacunes.

 

Dintre de les activitats programades per aquesta diada, Lluís Force, metge adjunt del Servei de Medicina Interna i especialista en Malalties Infeccioses de l’Hospital de Mataró, també participarà en la taula rodona "Situació actual i reptes del VIH/SIDA a Mataró" que organitza l’associació Mataró LGTBI el pròxim dimecres 4 de desembre a les 19 h al Centre Cívic Cabot i Barba.

 

Ni estigma ni discriminació. Aquest any, l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut ha escollit el lema "Ni estigma ni discriminació" per compartir la necessitat de vetllar pels drets de les persones amb VIH i evitar les desigualtats en l’accés a serveis socials, jurídics i sanitaris, al mercat laboral i a l’habitatge entre d’altres.

 

En aquest sentit, s’insta a totes les institucions i a la societat en general a seguir treballant per avançar i:
- Consolidar un gènere de qualitat
- Oferir eines per a la prevenció
- Facilitar la detecció i el tractament
- Progressar en la recerca i la innovació
- Garantir la no discriminació

 

Últimes dades del VIH a Catalunya. L’any 2017, el nombre de nous diagnòstics de VIH notificats a Catalunya va ser de 578, que representa una taxa de 8,1 casos per 100.000 habitants, amb una mitjana d’edat de 36 anys. Quasi la meitat dels casos van ser en persones d’origen estranger (46%), majoritàriament en persones originàries de països d’Amèrica Llatina i el Carib (57%). Pel que fa a la principal via de transmissió, cinc de cada deu diagnòstics (54%) van ser en homes que tenen sexe amb altres homes (HSH) i gairebé tres de cada deu (27%) van ser en homes i dones heterosexuals.

 

Globalment, el nombre de casos de VIH per 100.000 habitants s’ha mantingut estable durant el període 2008-2017.

 

Més informació al Canal Salut


 Tornar enrere