NotÝcia
06/11/2019
IlĚluminaciˇ circadiÓria per millorar el confort dels pacients a l'UCI

La Unitat de Cures Intensives de l’Hospital de Mataró estrena un box amb llums LED graduables que permeten una il·luminació circadiària, ajudant així a mantenir el cicle nit-vigília i no alterar el ritme de la son. Es tracta d’una prova pilot per millorar el confort, l’orientació i la regulació hormonal dels pacients.

El ritme circadiari és el rellotge biològic que regula les hores de somni i de vigília. Nombrosos estudis científics demostren que la falta de llum estimula en el nostre organisme la producció de melatonina, que controla que el rellotge es posi a zero cada 24 hores i ens protegeix de malalties inflamatòries i de l’envelliment.

 

La nova il·luminació d’aquest box permet programar una seqüència de llum artificial que imiti el cicle natural dia-nit, reproduint les variacions horàries de la llum solar. La creació d’aquests entorns adaptats al rellotge biològic humà en els hospitals pot contribuir al confort i l’estat d’ànim dels pacients, i que els de llarga estada no pateixin desorientació, insomni o deliris. 

 

Mecanismes moleculars que controlen el ritme circadiari, Premi Nobel. Ara fa dos anys que Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young van rebre el Nobel de Medicina 2017 pels seus descobriments dels mecanismes moleculars que controlen el ritme circadiari. Ells van ser els pioners en estudiar i comprendre com les nostres cèl·lules ajusten el seu ritme vital amb la cadència natural dia/nit, fet decisiu per entendre com la contaminació lumínica és un potent pertorbador d’aquest ritme i, possible causant d’efectes sobre la salut.


 Tornar enrere