Notícia
28/10/2019
Uns 400 pacients ingressen cada any a l'Hospital de Mataró per ictus

El 29 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Ictus, una malaltia que suposa la segona causa de mort i la primera de discapacitat funcional en la població adulta.

Cada any, a Catalunya, més de 13.000 persones pateixen un ictus, el que suposa més de 35 pacients diaris. D’aquests, un 40% tindran, com a mínim, alguna limitació per alguna activitat de la vida diària al cap de 3 mesos. En el cas del Maresme, la xifra és d’unes 400 persones ingressades per ictus cada any.

 

Isquèmics i hemorràgics. Hi ha dos tipus d’ictus, els isquèmics, que suposen el 80-85% i que són deguts al taponament d’una artèria que provoca una manca de circulació a un segment determinat del cervell; i els hemorràgics, causats pel trencament d’un vas.

Els símptomes depenen de la zona del cervell afectada, però els signes d’alerta més habituals i que apareixen de forma sobtada són: pèrdua de força a un costat del cos, desviació de la boca, impossibilitat per parlar, adormiment d’un costat del cos, dificultat per caminar o pèrdua de visió d’un ull.

 

El temps importa. L’ictus és una patologia en què el temps d’actuació és molt  rellevant, ja que hi ha tractaments que es poden administrar a la fase aguda, destinats a què el flux sanguini torni de seguida al cervell perquè la discapacitat sigui mínima o inexistent, però només són eficaços durant les primeres hores. En aquest sentit, Catalunya és pionera en l’àmbit europeu en l’organització de l’atenció als pacients amb ictus i gran part de l’èxit d’aquest model es deu a la implementació i el desplegament del Codi ictus: un codi d’emergència, que inclou el preavís del SEM i un protocol de ràpida actuació dins l’Hospital, que permet donar una atenció immediata als pacients amb sospita d’aquesta malaltia.

 

15 Codis Ictus al mes. A l’Hospital de Mataró, des del 2013, es poden atendre codi Ictus les 24 h del dia, 7 dies a la setmana, tant durant l’horari presencial del neuròleg com durant nits i caps de setmana a través del sistema teleictus, en contacte amb els neuròlegs de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Aquest sistema permet l’avaluació a distància del pacient per un professional mitjançant un sistema de videoconferència, la qual cosa possibilita l’inici ràpid del tractament al lloc on es troba el pacient i s’eviten les demores a causa del trasllat.

 

En el Servei d’Urgències de l’Hospital de Mataró s’activen cada mes una mitjana d’entre 12 i 15 Codis ictus.

 

Diada centrada en la prevenció. El lema de la campanya del Dia Mundial de l’Ictus, impulsat per l’Organització Mundial de l’Ictus (OMI), és "1 de cada 4 de nosaltres patirà un ictus. No siguis l’1", amb l’objectiu de sensibilitzar la població en la prevenció de la malaltia mitjançant algunes mesures:

 

  • Controlar la pressió arterial. La meitat dels casos d’ictus estan lligats a la hipertensió.
  • Fer activitat física. Prop d’un terç dels accidents vasculars cerebrals es produeixen en persones que no fan prou exercici.
  • Mantenir una alimentació sana i equilibrada. Gairebé una quarta part dels ictus s’associen a una alimentació poc saludable.
  • Reduir el colesterol. Més d’un de cada quatre accidents cerebrovasculars es relacionen amb nivells alts del colesterol conegut com a "dolent".
  • Mantenir un pes saludable. Prop d’un de cada cinc casos d’ictus s’associen al sobrepès i l’obesitat.
  • Deixar de fumar. Gairebé un de cada quatre accidents vasculars cerebrals tenen a veure amb el consum de tabac.
  • Reduir el consum d’alcohol. Més d’un milió dels casos d’ictus estan lligats a un consum excessiu d’alcohol.
  • Detectar i tractar la fibril·lació auricular. Les persones amb aquesta patologia tenen cinc vegades més risc de patir un accident cerebrovascular que la resta.
  • Controlar la diabetis. Patir diabetis augmenta la predisposició a tenir un ictus.
  • Gestionar l’estrès i la depressió. Quasi un de cada sis accidents vasculars cerebrals s’associen a una manca de benestar mental. 

 

El Dr. Nicolau Guanyabens, neuròleg de l'Hospital de Mataró, participarà el dia 29 d'octubre, amb una ponència sobre ictus en una presentació del Grup d'Ajuda Mútia Afàsics a Mataró.


 Tornar enrere