Notícia
19/07/2019
"El menjar cura!" es presenta a Les Dissantes

Arrenca una campanya de captació de fons del Consorci Sanitari del Maresme per a la recerca de la disfàgia. Els beneficis aconseguits es destinaran a millorar l’estat nutricional i la qualitat de vida dels alumnes de l’escola d’educació especial l’Arboç.

Dissabte vinent, 20 de juliol, la festa de Les Dissantes acull un estand on professionals i voluntaris del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) proposaran un joc per donar a conèixer la disfàgia, o dificultat per empassar correctament aliments i begudes, i quins efectes té en la salut: desnutrició, pneumònia i d’altres infeccions respiratòries. Seran al passeig Marítim de Mataró, a l’altura del Centre Natació Mataró, entre les 17 h i les 20.30 h.


Aquest és el tret de sortida de la campanya "El menjar cura!", orientada a captar fons per promoure la recerca en disfàgia, un problema molt freqüent que pateixen prop del 90% de les persones amb grans afectacions neurològiques i més de la meitat dels ancians: uns 30 milions de persones a Europa.


Recerca amb impacte a la comarca. En el marc del seu Programa de Responsabilitat Social, el CSdM té previst portar a terme una sèrie d’iniciatives amb l’objectiu de contribuir a millorar la salut i el benestar dels veïns de la comarca. La primera acció ha estat la creació d’un equip multidisciplinari amb la Fundació Maresme per tirar endavant un projecte pioner a tot l’Estat a l’escola d’educació especial l’Arboç de Mataró. L’objectiu és diagnosticar i tractar la disfàgia dels seus alumnes, infants i joves amb grans afectacions neurològiques de diferents graus i amb disfuncions tant a la part motriu com cognitives, sensorials, d’interacció amb l’entorn, etc.


És per presentar aquest projecte que es participa enguany a Les Dissantes, una festa per apropar als ciutadans què fan i com viuen les persones amb discapacitat intel·lectual.


Àpats adaptats i saborosos. Al ser la disfàgia un trastorn digestiu que pot comportar diverses complicacions, l’alimentació dels que la pateixen sol exigir un canvi radical, sobretot pel que fa a la textura. Per això, a més de la recerca, el projecte a l’escola l’Arboç també comporta accions lúdic-educatives per mostrar a les famílies receptes culinàries que permeten adaptar les dietes dels seus fills i filles per gaudir del menjar i alhora ingerir el valor nutricional adequat.


Un gran centre de recerca en salut. El CSdM és un centre de recerca biomèdica, associat a l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, que compta amb sis grups de recerca acreditats per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i Recerca (AGAUR). Els equips que fan recerca, formats per metges, infermeres i d’altres professions sanitàries, tenen l’objectiu que el resultat dels seus estudis es traslladin a la societat i es facin visibles en petites (o grans) millores en la salut i la qualitat de vida dels maresmencs.


En la campanya "El menjar cura!", col·laboren la Fundació Maresme i Furega (Fundació per a la Recerca en Gastroenterologia), que té com missió promoure la recerca sobre les malalties digestives.


 Tornar enrere