Notícia
25/06/2019
20 anys del Consorci Sanitari del Maresme

En l’acte commemoratiu del 20è aniversari celebrat divendres a l’Hospital de Mataró, es va fer un repàs de les principals fites dels últims 20 anys, amb els protagonistes de la governança i la gerència de diferents etapes, i es confirmar l’inici d’una nova etapa, marcada per l’acreditació com a hospital universitari i adequar les instal·lacions i els serveis del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) a la nova realitat sociodemogràfica.

 

El document "20 anys, 20 fites" (adjunt) recull alguns dels fets més destacats de les darreres dues dècades.

La jornada va comptar amb la benvinguda de l’alcalde de Mataró, David Bote, i una conferència de Joan Majó, exalcalde de Mataró i president de la Fundació Ernest Lluch. Anna Aran, metgessa de família i recentment nomenada gerent de l’àmbit Metropolità Nord del CatSalut, va cloure l’acte en la què ha estat la seva primera visita a l’Hospital de Mataró.La governança passada i futura. La primera taula rodona va comptar amb Manuel Corredor, Josep Molsosa i Carles Manté, tots ells ex-presidents del Consell Rector del Consorci. Josep Mañach, que n’és president des del 2011, va moderar el debat. Tots ells van fer un repàs del seu pas pel Consorci, amb record i anècdotes viscudes, i destacant que el Consell Rector ha de ser un motor de funcionament de l’entitat i que el futur passa pel reconeixement dels professionals i per una medicina humanitzada, mantenint vida la relació entre metge i ciutadà.La gestió passada i futura. La segona taula va comptar amb els ex-gerents del Consorci Joan Berenguer i Joaquim Esperalba, i el gerent actual, Ramon Cunillera, que va ser nomenat el 2015. Francesc Soley, que va ocupar la gerència entre els anys 2005-2011 va excusar l’assistència per trobar-se de viatge. Berenguer va recordar l’etapa apassionada que va viure amb la inauguració de l’Hospital i amb fites tant importants com la creació de la Unitat de Recerca o el Programa de Formació Sanitària Especialitzada. Esperalba, per la seva part, va fer menció de les dures retallades que van marca la seva gestió i va destacar que es va treballar molt intensament per aconseguir que l’Hospital continués funcionant cada dia tot i les dificultats.

 

 
Els eixos d’una nova etapa. Finalment, Ramon Cunillera, mirant cap al futur, va parlar de la nova etapa que començarà a prendre forma l’any vinent. Una nova etapa marcada, entre altres, pels elements següents:

 

  • Esdevenir un hospital universitari, amb un acord amb la UAB, i esdevenir un centre de referència en docència
  • Ampliar l’Hospital de Mataró per adaptar-lo a les necessitats sanitàries reals de la població (més quiròfans, un nou hospital de dia oncohematològic...)
  • Construcció d’un nou sociosanitari en els terrenys de davant de l’Hospital, propietat de l’Ajuntament
  • Identificar les línies estratègiques que han de guiar el desenvolupament dle Consorci els propers cinc anys
  • Canviar la imatge corporativa per una més acord amb els objectius i valors d’aquesta nova etapa

 

 

L’ànima de la primària ha d’impregnar el sistema sanitari. La jornada va ser clausurada per Anna Aran, gerent de l’Àmbit Metropolità Nord del CatSalut, que es va definir ella mateixa com una "metgessa de família de vocació". En aquest sentit, Aran va demanar que, amb la transformació del model sanitari necessari en els anys vinents, no s’ha de perdre "l’ànima i l’essència de l’atenció primària", tenint cura de la salut dels ciutadans i apostant per les polítiques comunitàries per promoure l’educació sanitària.

 

 


 Tornar enrere