Notícia
11/06/2019
Una guia per ajudar als familiars dels pacients amb TLP

"Vivir con una persona con Trastorno Límite de la Personalidad" pretén donar resposta a tres grans àrees d’interès per l’entorn del pacient: informar sobre el TLP des d’un punt de vista científic i pràctic, donar pautes per a l’autogestió emocional i, finalment, aportar estratègies específiques per a fer front a les situacions clíniques quotidianes que són comunes en la convivència amb persones que tenen aquest diagnòstic.

El psicòleg del CSdM Álvaro Frías publica aquest llibre per donar eines als familiars i persones afins a aquests pacients, que acostumen a sentir-se desconcertats pel que succeeix, sense saber com actuar davant les diferents situacions que es presenten, moltes d’elles d’una gran complexitat, com pot ser una amenaça de suïcidi. Aquest entorn, a més, pot arrossegar els seus propis problemes emocionals o bé desenvolupar-los com a conseqüència de la gestió d’aquesta difícil conjuntura familiar (culpa, ràbia...). Aquests patiments poden limitar l’adequat i sa afrontament d’algunes situacions estressants que es plantegen en la convivència amb algú diagnosticat de TLP.


Un llibre que neix de la necessitat de dotar als familiars d’una eina nova que serveixi com a complement de les recomanacions que puguin estar o no rebent per part dels professionals que atenen el pacient amb TLP. A través d’un llenguatge clar, senzill i amb múltiples exemples, aquest llibre pretén donar resposta a tres grans àrees d’interès: informar sobre el TLP des d’un punt de vista científic i pràctic, donar pautes per a l’autogestió emocional i, finalment, aportar estratègies específiques per a fer front a les situacions clíniques quotidianes que són comunes en la convivència amb persones que tenen aquest diagnòstic.


Han col·laborat en aquest llibre altres psicòlegs clínics i psicòlegs residents del Consorci, en qualitat de coautors.


Guia pels pacients. El 2018, Frías va publicar una primera guia d’autoajuda clínica per a les persones amb TLP. Un recurs idoni per a pacients que volen millorar la comprensió i el maneig del seu trastorn més enllà de les sessions amb els professionals.


Què és el TLP? El Trastorn Límit de la Personalitat és una alteració psiquiàtrica greu i crònica que afecta el 2% de la població general adulta. Entre altres símptomes clínics, es caracteritza per una elevada impulsivitat i inestabilitat de l’ànim, la qual cosa afecta negativament a les relacions personals (família, amistats i parelles) i al desenvolupament acadèmic o laboral de les persones que el pateixen. La pròpia simptomatologia del trastorn dificulta el compliment d’un tractament periòdic i durador, moltes persones amb TLP abandonen el tractament psicològic i/o psiquiàtric al cap de pocs mesos.


 Tornar enrere