Notícia
30/11/2018
Dia Mundial de la Sida: el diagnòstic precoç i ajudar a envellir amb la malaltia, els dos grans reptes de futur

L’any 2017, quatre de cada deu diagnòstics de VIH a Catalunya complien criteris de diagnòstic tardà, anys després que s’hagi produït la infecció. A l’Hospital de Mataró es van detectar 15 nous diagnòstics de VIH el 2017 i 9 en el que portem d’aquest any.

Aquest dissabte 1 de desembre és el Dia Mundial de la SIDA, que se celebra des de fa més de 30 anys amb l’objectiu que entitats, col·lectius i persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/sida i mostrar solidaritat internacional. El Consorci Sanitari del Maresme participa en aquesta diada amb dues taules informatives– una al vestíbul de l’edifici principal de l’Hospital de Mataró i una altra a l’edifici de Salut Mental– que tenen l’objectiu de fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH.

 

El repte d’envellir amb la SIDA. Com a conseqüència de la millora dels nous tractaments antiretrovirals, les persones infectades pel VIH estan envellint i aquest fet determina un augment de les comorbiditats en aquests malalts. D’altra banda, l’activació permanent del sistema immunitari de les persones infectades pot comportar l’aparició precoç de síndromes geriàtriques. Per això, es fa necessari un abordatge multidisciplinari, que permeti prevenir i controlar les comorbiditats, i millorar la qualitat de vida de les persones grans infectades pel VIH.

 

La importància del diagnòstic precoç. El diagnòstic precoç del VIH encara continua sent un repte atès que es continua mantenint en una xifra elevada de diagnòstic tardà. L’objectiu ha de ser garantir el diagnòstic precoç per a tothom, arribar als grups de risc i als més vulnerables promovent l’accés fàcil al diagnòstic i lluitar contra barreres com l’estigma i la discriminació. L’any 2017, quatre de cada deu diagnòstics de VIH complien criteris de diagnòstic tardà (44%), i arribaven a sis de cada deu en els diagnòstics de VIH en persones de més de 55 anys.

 

El diagnòstic tardà es dóna quan el recompte de defenses baixa de 350 limfòcits CD4 per mil·límetre cúbic o quan el pacient ja ha presentat alguna complicació que sigui catalogada com a SIDA. Quan això es produeix vol dir que el diagnòstic ha arribat tard, anys després que s’hagi produït la infecció, amb l’accés tardà als tractaments que això comporta, i el risc de transmissió a altres persones.

 

Últimes dades del VIH a Catalunya. L’any 2017, el nombre de nous diagnòstics de VIH notificats a Catalunya va ser de 578, que representa una taxa de 8,1 casos per 100.000 habitants, amb una mitjana d’edat de 36 anys. Quasi la meitat dels casos van ser en persones d’origen estranger (46%), majoritàriament en persones originàries de països d’Amèrica Llatina i el Carib (57%). Pel que fa a la principal via de transmissió, cinc de cada deu diagnòstics (54%) van ser en homes que tenen sexe amb altres homes (HSH) i gairebé tres de cada deu (27%) van ser en homes i dones heterosexuals.

 

Globalment, el nombre de casos de VIH per 100.000 habitants s’ha mantingut estable durant el període 2008-2017.


 Tornar enrere